Ny

Vad ar Trumandoktrinen och Marshallplanen?

Vad är Trumandoktrinen och Marshallplanen?

Trumandoktrinen var en avsiktsförklaring från amerikansk sida, offentliggjord i mars 1947 av USA:s president Harry S. Truman. Den innebar att USA skulle stödja ”fria folk som kämpar mot väpnade minoriteter eller externt tryck syftande till att betvinga dem”.

Vad var orsakerna bakom Trumandoktrinen och Marshallplanen?

Först 1947 med Trumandoktrinen och Marshallplanen blev USA mer aktivt. Anledningen ska ha varit den sovjetiska expansiva politiken i Östeuropa 1945-1947 då kommunistiska regimer installerades där (se karta).

Vad var NATO och Warszawapakten för något?

Warszawapakten var en militär försvarsallians 1955-1991 som upprättades av Sovjetunionen under kalla kriget som en motreaktion mot NATO som bildades 1949. Warszawapaktens medlemmar utgjordes av Sovjetunionen, Tjeckoslovakien, Östtyskland (DDR), Polen, Ungern, Bulgarien och Rumänien (se karta).

Vad hände under berlinblockaden?

Berlinblockaden var ett försök från Sovjetunionens sida i början av kalla kriget (24 juni 1948 till 12 maj 1949) att få västmakterna att ge upp Västberlin. Västmakterna lyckades till slut häva blockaden genom att flyga in förnödenheter till Berlin.

Vad innebar Trumandoktrinen?

USA skulle förhindra kommunismens spridning i världen Trumandoktrinen innebar en omsvängning av USA:s utrikespolitik i världen. Från att tidigare ha haft begränsade utrikespolitiska intressen, blev USA nu en aktiv och mäktig aktör på den storpolitiska internationella arenan (se fördjupning i faktarutan längst ner).

Vad lovade USA s president Harry Truman?

Vidare kom kalla kriget, den långvariga konflikten mellan USA och Sovjetunionen, att inledas under Trumans presidenttid. År 1947 lade han fram Trumandoktrinen, som innebar att USA skulle stödja Grekland och Turkiet med pengar och vapen i syfte att möta det upplevda hotet från kommunismen.

Vad var syftet med Marshallplanen?

Marshallplanen utformades under sommaren 1947 av USA:s utrikesminister George Marshall (i president Harry S Trumans regering) och var ett ekonomiskt lån och biståndsprogram för återuppbyggnaden av Europa efter andra världskriget.

Vilka olika syften hade Marshallplanen?

Marshallplanen var ett amerikanskt initiativ för att ekonomiskt bidra till återuppbyggnaden av Europa efter andra världskriget. Planen uppkallades efter USA:s dåvarande utrikesminister George C. Marshall.

Vad är Nato för något?

NATO, North Atlantic Treaty Organisation, är en av världens största internationella institutioner. Det är en politisk allians och en militärallians med 30 medlemsländer i Europa och Nordamerika. Länderna möts för att samarbeta inom säkerhets- och försvarsområdena.

Vad har Nato gjort?

Atlantpakten, mer känd som Nato, (North Atlantic Treaty Organization) grundades år 1949 i syfte bevara freden i det nordatlantiska området genom att avskräcka från väpnade angrepp mot alliansens medlemmar.

Vad innebar luftbron?

Berlins luftbro (tyska Berliner Luftbrücke, engelska Berlin Airlift) var en hjälpoperation under Berlinblockaden åren 1948-1949 i Kalla krigets början. Luftbron försåg Västberlins befolkning och de allierades trupper med livsmedel, vapen och förnödenheter.

Share this post