Rekommendationer

Vad ar en namnsdag?

Vad är en namnsdag?

Namnsdag är en tradition i många europeiska och latinamerikanska länder då man firar den dag på året som är förknippad med en persons förnamn. Traditionen härstammar från grekisk-ortodoxa och romersk-katolska helgonkalendrar, där troende firade de helgons festdag som de hade fått sitt namn efter.

Hur började namnsdagar?

Seden att fira namnsdag uppstod i den tidiga kristna kyrkan närmast i syfte att minska betydelsen av födelsedagsfirandet, vilket uppfattades som en hednisk och okristen rit. Att fira dopdag och namnsdag ansågs lämpligare än att fira den dag man fötts ”till det av arvssynd belastade jordelivet”.

När började man fira namnsdagar?

I Sverige har det sedan länge varit vanligt med almanackor i hemmen och därför var namnen bekanta för många. Kungliga namnsdagar var allmänt firade in på slutet av 1800-talet, och i städerna anordnades så kallade Oscarsbaler och Karlsbaler för societeten.

Hur länge har vi firat namnsdag?

I Sverige började man fira namnsdagar under 1600-talet. Det var främst inom den högre societeten som namnsdagarna var populära eftersom namnen som var med i almanackan ofta hade adlig bakgrund. På grund av denna uppdelning har namnsdagsfirandet än i dag olika betydelser för olika delar av Sverige.

Har bara Sverige namnsdagar?

I större delar av Europa firar man inte namnsdag och man vet heller inte vad namnsdag är för något. I Sverige och Finland, samt i ett flertal länder i östra delar av Europa, inklusive Grekland. I övriga Europa är namnsdagsfirande dessvärre sällsynt.

Är det bara Sverige som har namnsdag?

Motivering. Firandet av namnsdagar är en företeelse som framför allt existerar i Sverige och Finland, även om visst namnsdagsfirande även sker i Grekland och vissa länder i Östeuropa. Namnsdagsfirandet har en gammal tradition i Sverige.

Varför flyttas namnsdagar?

Vetenskapsakademien fick år 1747 ensamrätt att ge ut almanackor. Detta privilegium upphörde den 15 juli 1972. Efter denna tidpunkt står det envar fritt att ge ut en almanacka och att själv bestämma namnlängd. Namnlängden har således inte längre någon officiell, auktoritativ status.

Vem har namnsdag den 13 februari?

Agne och Ove har namnsdag den 13 februari!

Vem har namnsdag den 5 april?

April

Datum Namnsdag
2 april Gudmund, Ingemund
3 april Ferdinand, Nanna
4 april Marianne, Marlene
5 april Irene, Irja

Vilka dagar saknar namnsdag?

Vilka dagar saknar namnsdag i den svenska almanackan?

  • nyårsdagen (1 januari)
  • kyndelsmässodagen (2 februari)
  • Marie bebådelsedag (25 mars)
  • Johannes döparens dag (24 juni)
  • allhelgonadagen (1 november)
  • juldagen (25 december).

Har man namnsdag i andra länder?

Firandet av namnsdagar är en företeelse som framför allt existerar i Sverige och Finland, även om visst namnsdagsfirande även sker i Grekland och vissa länder i Östeuropa. Namnsdagsfirandet har en gammal tradition i Sverige.

När har Ahmed namnsdag?

Ahmed är ursprungligen arabiskt mansnamn som betyder en stor och stark ledarepå svenska”. Det finns i Sverige 11408 män som har förnamnet Ahmed. Namnsdag saknas i svenska kalendern. Det finns även 5035 Kvinnor som har namnet.

Share this post