Frågor

Vad ar fabrikationsfel?

Vad är fabrikationsfel?

Ursprungliga fel är sådana som fel som funnits vid köp eller som till följd av egenskaper hos varan visar sig först efter köp. Det kan röra sig om fabrikationsfel, kvalitetsbrister, delar som slit onormal snabbt i förhållande till användning, rena skador som funnits vid köp eller andra fel som visar sig efter köpet.

Vad menas med genomgående fel på en produkt?

Om det är flera olika fel på varan kan du ha rätt att utföra fler än två reparationer. Reparationer och byten ska alltid ske utan kostnad för konsumenten. Om du ger konsumenten en ny vara och fel uppstår även på den varan, oavsett om det är samma fel eller ett nytt, har konsumenten rätt till tre års reklamationsrätt.

Vilken kvalitet kan köparen kräva att varan ska uppfylla och vad händer om varan inte håller denna kvalitet?

Fel föreligger även om säljaren inte hade kännedom om felet, det räcker med att felet är en avvikelse från avtalet. Om köparen godkänt en sämre kvalitet än normalt så är det inget fel på varan. Andra stycket anger några krav på varans egenskaper, avsedd användning och liknande.

När kan ett köp hävas?

Häva köpet om ni inte kommer överens Om du inte avhjälper felet eller levererar en ny vara kan konsumenten kräva att få häva köpet. Att häva ett köp innebär att du betalar tillbaka pengarna som konsumenten har betalat, mot att konsumenten lämnar tillbaka varan. Konsumenten behöver inte acceptera ett tillgodokvitto.

När används Produktansvarslagen?

Enligt Produktansvarslagen gäller ditt produktansvar för främst personskador, t. ex. om någon gör sig illa när de använder din produkt. Produktansvar kan även gälla för skador på saker, men då måste produkten vara avsedd för ett enskilt syfte och skadan ska ha uppstått när produkten användes för det syftet, t.

Vad anses som fel i vara?

Vad räknas som fel på vara? En vara är felaktig, bland annat om: Den är trasig. Den inte stämmer överens med vad du och konsumenten har avtalat om, till exempel vad gäller mängd eller kvalitet.

Vad är skillnaden mellan Produktansvarslagen och produktsäkerhetslagen?

Hej och tack för en intressant fråga! Det är nämligen så att man kan kräva skadestånd enligt Produktansvarslagen (PAL) för personskada som en produkt har orsakat på grund av en säkerhetsbrist (PAL 1§). Med säkerhetsrisk menas att produkten inte är så säker som skäligen kan förväntas.

När anses en vara felaktig i enlighet med lagstiftningen?

Varan ska vidare anses felaktig, om den inte överensstämmer med sådana uppgifter om dess egenskaper eller användning som någon annan än säljaren, i tidigare säljled eller för säljarens räkning, har lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet.

När kan man kräva kompensation?

När är kompensation aktuellt? Du som köpare kan bli kompenserad för en vara du inte fått om du lidit skada av att inte ha fått produkten (14 § KKL, 27 § KöpL). Detta kräver dock att anledningen till att köpet inte blivit fullbordat beror på säljaren, och att hindret inte låg utanför dennes kontroll.

Share this post