Rekommendationer

Vem uppfann katana?

Vem uppfann katana?

Utveckling. De första svärd som kom till de japanska öarna kom via Korea från Kina, och var av rak, dubbeleggad typ, inte olik det kinesiska jian-svärdet.

Hur mycket väger en katana?

En katanas klinga är normalt 60–80 cm lång och väger 1,1–1,3 kg.

Vad vägde ett svärd?

Myt 1: Det medeltida svärdet vägde flera kilo och var otympligt. Denna myt har uppstått och frodats i Hollywoodfilmer, fantasyromaner, rollspel och – tyvärr – även viss facklitteratur. I själva verket vägde de flesta enhandssvärd omkring 0,9 till 1,3 kg, medan de största tvåhandssvärden kunde väga runt 3,0 – 4,5 kilo.

Hur mycket kostar ett äkta samurajsvärd?

240 000 kronor – för ett enda svärd Ett av svärden – en restaurerad katana från 1600-talet – kostade White 30 000 dollar (ca. 240 000 kronor).

Får man ha en katana?

Ja det är tillåtet. Däremot omfattas svärd av lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål (vanligen kallad knivlagen) som du hittar här. Enligt denna lag är det förbjudet ha bla svärd på allmän plats inom skolområde där grundskole- eller gymnasieundervisning bedrivs, eller i fordon på allmän plats.

Hur lång ska en katana vara?

En katanaklinga är minst 60 cm lång och en wakizashiklinga är högst 60 cm. Att bära svärdet med eggen uppåt underlättar då man vill dra och hugga i en enda rörelse och med sin svagt krökta, eneggade klinga lämpar sig det japanska svärdet väl för hugg.

När kom svärdet?

Människan har tillverkat och använt vapen med metallblad från och med bronsåldern. Ursprungligen utvecklades svärdet från dolken när byggandet av längre blad blev tekniskt möjligt. Under slutet av 3000-talet f.Kr.

Var värd ett svärd?

Som ett polisvapen fanns svärdet kvar i Sverige (i form av sabeln) in på 1960-talet. Svärdens symboliska värde har alltid varit starkt, och de har i både västerländsk och exempelvis japansk kultur fungerat som kännetecken för ridderlighet, religiositet och social status.

Share this post