Blogga

Vad hander om man har for lite folsyra?

Vad händer om man har för lite folsyra?

Brist på folat/folsyra ger blodbrist, det vill säga anemi, eftersom kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på rätt sätt. Om mamman har låga halter folat i blodet före och under de första veckorna i graviditeten ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Låga folathalter ökar även risken för missfall.

Vad ska man äta för att få i sig folsyra?

Var finns folat naturligt?

  • baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser.
  • gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat.
  • kål som broccoli, brysselkål, blomkål.
  • bär som jordgubbar, hallon, björnbär.
  • fullkornsprodukter, som bröd, havregryn och andra fullkornsgryn.

Kan man äta folsyra under hela graviditeten?

Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck.

Vilken tid är bäst att ta folsyra?

Folsyra kan tas på morgonen, då B-vitaminer aktiverar kroppen och på så vis gärna kan tas i början på dagen. Dessutom så är zink och magnesium och kalium antagonister till folsyra så de bör inte tas tillsammans.

Vad är Folsyrebrist?

Folat och folsyra Folat är en naturlig form av B-vitamin som finns i mat. Många gravida kvinnor får i sig för lite folat vilket kan leda till blodbrist (anemi), havandeskapsförgiftning, för tidig förlossning, återkommande missfall och i vissa fall även till att barnet drabbas av ryggmärgsbråck.

Vad beror brist på folsyra på?

Även lågt vid bristande intag (kost med folatfattiga grönsaker, äldre med ensidig kost, nedgångna alkoholister). Överkokning av grönsaker sänker folathalten. Folatbrist kan även uppstå vid medicinering med vissa antiepileptika, metformin, metotrexat resp. trimetoprim.

Vilken mat innehåller mest folsyra?

Lever, mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärter, linser, frukt och bär är de bästa naturliga källorna till folat. Fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller även förhållandevis mycket folat.

Varför får man brist på folat?

Folsyrabrist eller vitamin B9-brist är en näringsrubbning som i de flesta fallen beror på dålig kosthållning med för låga värden folsyra (folat). Ibland kan det uppkomma till följd av störningar i tarmen och som läkemedelsbiverkning. Gravida har ett ökat behov av folsyra.

Hur länge ska man äta folsyra när man är gravid?

Du rekommenderas att ta 400 mikrogram folsyratillskott dagligen, gärna redan när du börjar försöka bli med barn och under graviditetens första tolv veckor. Om du inte har tagit folsyra och upptäcker att du är gravid ska du börja ta folsyra så snart som möjligt.

Share this post