Populära

Vad ar en temperatursensor?

Vad är en temperatursensor?

Temperatursensorer används som temperaturgivare, temperaturvakt, inkopplingsströmbegränsare, överbelastningsskydd, överhettningsskydd och för självreglerande värmeelement. Temperaturberoende motstånd kallas även termistorer. De är utformade som värmeledare eller kalledare.

Hur skiljer sig en induktiv sensor från en kapacitiv sensor?

Kapacitiva beröringsfria givare används för beröringsfri detektering av alla typer av objekt. I motsats till induktiva givare, som enbart detekterar objekt i metall, kan kapacitiva givare också detektera andra material. Typiska applikationer hittar man inom trä-, pappers-, glas-, livsmedels- och kemiindustrin.

Hur fungerar en Vattentempgivare?

Temperaturgivare omvandlar temperaturen till en signal som överförs till ett centralt övervakningsställe eller till en regulator. Exempel på sådana givare är termoelement och resistanstermometrar. Det finns några olika mätprinciper för att kunna mäta på olika processmedier och temperaturområden.

Hur funkar PT100?

PT100-givare används i första hand vid temperaturer inom -50 till +200°C, men finns i varianter från -200 till +600 °C. En PT100 ökar resistansen med temperaturen (0°C=100 Ω, +100°C=ca 138 Ω) och används då det är högre krav på mätnoggrannhet då den har bättre linjaritet och stabilitet än termoelementen.

Vilken typ av givare är en temperaturgivare?

Den absolut vanligaste givaren är termoelement. Det är en relativt billig givare som har stort arbetsområde men inte alltid så hög noggrannhet. PT100/PT1000 och termistorer ger en förändring i motståndet relaterat till temperaturen och erbjuder en högre noggrannhet. Samtidigt har de ett mer begränsat arbetsområdet.

Vilka material kan detekteras med en kapacitiv givare?

Egenskaper

  • Den kapacitiva givaren detekterar alla metalliska och icke metalliska föremål som passerar genom eller befinner sig i givarens aktiva område utan att någon beröring förekommer.
  • Den kapacitiva givaren arbetar beröringsfritt vilket innebär att inga krafter verkar mellan givaren och det detekterade föremålet.

Hur mäta ohm Tempgivare?

Ohm mät, alltså mät resistansen! koppla multimetern som är inställd på motståndsmätning med ena mätkabeln till anslutningen på tempgivaren, den andra till godset, värm med varmluftspistol och se om värdet förändras. Det är vanligt på Europeiska motorer att dessa givare har en resistans på omkring 0-180 ohm.

Share this post