Innehållsförteckning
Vad menas med Lönebidragsanställning och hur fungerar de olika formerna?
Om du har en nedsatt arbetsförmåga så kan arbetsgivaren få ett lönebidrag. Lönebidraget ska ge arbetsgivaren kompensation för att du till exempel inte kan arbeta lika fort som andra. Du är anställd på samma villkor som andra på arbetsplatsen. Skillnaden är att arbetsgivaren får ett bidrag.
Vad innebär Lönestöd?
Om du har nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning kan arbetsgivaren få lönebidrag när du anställs. Ersättningen ska kompensera för anpassningar av arbetet och arbetsplatsen. Syftet med ersättningen är att öka dina möjligheter att få en anställning där din kompetens och dina färdigheter tas tillvara.
Vad är skillnaden mellan fast anställning och tillsvidareanställning?
Tillsvidareanställning är detsamma som fast anställning. Huvudregeln enligt lagen om anställningsskydd (LAS) är att anställningsavtal gäller tills vidare. Det innebär i praktiken att en anställning alltid är en tillsvidareanställning om ni inte har avtalat om något annat.
Hur räknar man ut lönebidraget?
Nivån på lönebidraget påverkas av lönekostnaden och arbetsförmågan hos den du vill anställa. Tillsammans med er gör vi en bedömning av personens arbetsförmåga. Du kan få bidrag för den del av lönekostnaden som inte är högre än en bruttolön på 20 000 kronor per månad för heltid.
När har man rätt till lönebidrag?
Du kan få lönebidrag för anställning om du anställer en person som har nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning. Anställningen är en vanlig anställning, men den ska vara anpassad efter de behov och förutsättningar den arbetssökande har.
När är man tillsvidareanställd?
Att ha en tillsvidareanställning innebär att man har en anställning som gäller tills den dag du själv säger upp dig eller tills den dag då din arbetsgivare säger upp dig. Denna typ av fasta anställning har alltså inte någon fast tidsram som till exempel en projektanställning eller ett vikariat ofta har.