Trendig

Vad ar beredskapstjanstgoring?

Vad är beredskapstjänstgöring?

Med beredskapstjänst menas att du förbinder dig att vara tillgänglig utanför din ordinarie arbetstid för att arbeta vid behov. Ersättningen kan variera.

Vad menas med helgdagslön?

Under året har du rätt att vara ledig med betalt på vissa högtidsdagar – så kallad helglön. I vissa fall rör det sig om helgdagar (”röda dagar”) som infaller under måndag till fredag (exempelvis annandag påsk).

Hur mycket ob får man på lördagar?

I de flesta avtalen är ersättningen per timme månadslönen dividerad med 300 under perioden lördag klockan 07.00 till söndag klockan 24.00.

Får man ob på lördag?

Handels och deras detaljhandelsavtal anger en ob-ersättning på 70 % av lönen. Under helger är ersättningen högre. Handels har exempelvis 100 % ob-ersättning under lördagar efter klockan 12 samt hela söndagen. Livs och livsmedelsavtalet ger dig 124,49 kr/timme både lördag och söndag.

Vad innebär övertid?

Övertidsarbete är arbete som en anställd som arbetar heltid utför utöver sin ordinarie dagliga arbetstid. Övertidsarbete ska vara beordrat eller godkänt i förväg.

Vad är en jour?

Svar: Jour innebär att arbetstagaren står till arbetsgivarens förfogande på arbetsplatsen för att vid behov utföra arbete. Jourtid betraktas som arbetstid. Om den anställde börjar arbeta aktivt under perioden denne har jour, skall detta inte längre räknas som jourtid utan som ordinarie arbetstid eller övertid.

Vad är en Helglön?

Utgångspunkten för helglönereglerna är att anställda har rätt att vara lediga när det infaller en helgdag under arbetsveckan. En anställd som har månadslön får samma lön varje månad oberoende av om det infaller helgdagar eller fridagar.

Hur mycket är Helgersättning?

Helglönen beräknas normalt per arbetsdag som den anställdes timlön multiplicerat med ordinarie veckoarbetstid dividerat med 5: (timlön*veckoarbetstid i timmar)/5 = helglön per arbetsdag.

Hur mycket ob får man på helger inom vården?

OB-ersättning per timme Avtalstext 00-24 O-tilläggstid B 53,00 kr/timme Tid från kl 00.00 till kl 24.00 lördag, söndag, helgdag eller dag som både föregås och efterföljs av söndag eller helgdag. Jul- och nyårsafton jämställs med helgdag.

Vilka dagar får man ob?

Midsommarafton, midsommardag och söndag efter midsommar. Julafton, juldag och annandag jul. Nyårsafton och nyårsdag. Långfredag, påskafton, påskdag och annandag påsk.

Share this post