Allmänning

Hur slutade antiken?

Hur slutade antiken?

Forntiden är den äldsta av de historiska epokerna och räknas från omkring 3000 f.Kr då de stora flodkulturerna uppstod, till dess att antiken upphörde i samband med romarrikets undergång i slutet av 400-talet e.Kr.

Vad kännetecknar antiken som epok?

Den varade från ca 800 f.Kr till ca 500 e.Kr. Epoken kännetecknas av stort kulturellt inflytande från Antikens Grekland och Romarriket. Under antiken formades det klassiska västerländska kulturarvet inom särskilt filosofi, konst, politik, astronomi och matematik.

Vilka spår av den grekiska antiken finns kvar idag?

Grekisk kultur har satt sin prägel på hela den västerländska civilisationen. Att studera antikens Grekland – dess språk, mytologi, konst, arkitektur, litteratur, filosofi och så vidare – har varit grundläggande i intellektuellt och konstnärligt liv ända fram till våra dagar.

Hur skiljer sig antikens demokrati från dagens?

Demokrati betyder att folket bestämmer. Men varken i nuvarande Sverige eller i det antika Grekland får hela folket rösta. I Sverige måste man vara över 18 år, i Grekland var det över 20 år och man.

Vad är typiska kännetecken för antiken?

Antiken / Allmänt Tidstypiskt: Hög kulturell utveckling: Västerländska civilisationens vagga. Kunskapens och filosofins tidsera. Man tillbad flera gudar. Väldigt ojämlikt samhälle fastän att demokratitänkandet utvecklas.

Vad betonades under antiken?

Till den grekiska litteraturen från antiken hör epos som Homeros Iliaden och Odysséen, det antika grekiska dramat, lyrik och körlyrik, samt filosofiska och vetenskapliga skrifter. Influenserna till litteraturen kom från hettiterna och Orienten.

Varför har namnet Homeros blivit känt?

Homeros tillskrivs författarskapet till Iliaden och Odysséen. I antiken tillskrevs han dessutom flera andra dikter, av vilka ett antal hymner och epigram ännu finns i behåll, samt den så kallade Βατραχομυομαχία (”Batrachomyomachia”, ”striden mellan grodor och möss”), en komisk hjältedikt som parodierar Iliaden.

Vem är författaren till Iliaden?

HomerosIliaden / Författare

Share this post