Populära

Vilka kompetenser anser du ar viktiga i larares ledarskap vad galler att leda elevers larande?

Vilka kompetenser anser du är viktiga i lärares ledarskap vad gäller att leda elevers lärande?

Tydlig kommunikation från lärarens sida hjälper eleverna att få klart för sig vad som ska göras och vad som förväntas av dem. En annan viktig del av ledarskapet är att sätta upp enkla och tydliga regler för vad som gäller i klassrummet och även tydligt uttalade konsekvenser för den som bryter mot reglerna.

Hur är en bra ledare i klassrummet?

Var tydliga med vad som förväntas av eleverna. Förklara lektionsinnehållet och sätt det i ett sammanhang. Variera undervisningen och se till att uppgifterna ligger på nivåer som utmanar alla elever och som är möjliga för alla elever att klara av. Var tillgängliga och ge stöd till elever som behöver det.

Vad är den situationsanpassade skolan?

Det finns inom det situationsanpassade ledarskapet även fyra olika ledarskapsstilar. Det instruerande, deltagande, delegerande och det rådgivande. Den instruerande ledaren styr detaljerat och arbetar med täta uppföljningar. Vilket kan vara lämpligt när medarbetarna saknar erfarenhet.

Vad är en framgångsrik undervisning?

Jan Håkansson och Daniel Sundberg skriver att framgångsrik undervisning kännetecknas av att lärare kan göra kloka bedömningar under osäkra förhållanden, förhålla sig kreativt till svårlösliga dilemman och snabbt väga och värdera olika handlingsalternativ och undervisningsstrategier.

Vad gör framgångsrika skolor?

Samförstånd, stabilitet och tydlighet – det är några av faktorerna som utmärker framgångsrika skolor. Det visar ny forskning vid Göteborgs universitet. – Det går att lära jättemycket av de här skolorna, men det är omöjligt att kopiera dem, säger forskaren Maria Jarl som ligger bakom studien.

Vad har effekt på elevers lärande?

Nivågrupperingar som baseras på förväntningar på elevers prestationer har ofta negativa effekter på elevers lärande och skolresultat. Åldersintegrerad eller åldersblandad undervisning har inte heller några större positiva effekter på elevers skolresultat eftersom förutsättningarna för samarbete i klassen blir sämre.

Vad är en framgångsfaktor?

En framgångsfaktor är en faktor som har en påtaglig inverkan på en annan önskvärd faktor till den grad att den önskvärda faktorn förverkligas/fullbordas. Ett annat sätt att uttrycka det är att en framgångsfaktor är en faktor som gör att man lyckas med det man eftersträvar.

Vilka är framgångsfaktorerna för en framgångsrik förskola?

Inkluderande arbete och gemensam struktur på lektioner. Högt ställda förväntningar på elever. Tydliga kunskapskrav. Arbeta nära eleverna.

Vad är undervisningskvalitet?

Undervisningen har god kvalitet om den innehåller frågor där eleverna får möjlighet att reflektera utan krav på rätt eller fel och det finns utrymme för eleverna att reflektera över sitt eget lärande. Undervisningen ska också ge eleverna strategier för, och därmed möjligheter att ta ansvar över sitt eget lärande.

Share this post