Blogga

Vad ar Delprotes?

Vad är Delprotes?

En delprotes ersätter en eller flera förlorade tänder och kan utformas på många olika sätt. Vanligtvis är protesen förankrad till kvarvarande egna tänder med metallklamrar eller andra förankringselement.

Hur känns inflammation i käken?

Symptom vid ont i käken Svårigheter att gapa stort. Ömhet i käklederna. Molande värk över tinning och panna. Värk i en eller flera tänder.

Varför har jag ont i kindbenet?

Vid en skada på okbenet är ett eller flera av följande symtom vanliga: Det gör ont i kinden. Du får en svullnad och ett blåmärke över kinden och under ögat. Kinden ser annorlunda ut, till exempel kan kindbenet se ut att sticka ut eller vara ojämn i konturen.

Hur ser en tandprotes ut?

Saknar du många tänder kan det vara svårt att ersätta de tänderna med konstgjorda tänder som sitter fast. Då kan du få en avtagbar protes, antingen en helprotes eller delprotes. En protes består förutom av konstgjorda tänder också av ett konstgjort material som ersätter tandkött och käkben.

Vad händer om käken hoppar ur led?

Käken kan i vissa sällsynta fall hoppa ur led och skapa en panikartad situation for den drabbade. Detta tillstånd kan orsakas av bland annat en kraftig gäspning, slag mot ansiktet och bilolycka. När detta sker så låser käken sig och det går inte att bita ihop. Detta fär att ledhuvudet har hoppat framför ledskålen.

Vad ska man göra om sin käke har låst sig?

Övningar vid knäppningar och upphakningar i käkleden som beror på att käkledsdisken ligger i ett instabilt framskjutet läge.

  1. Sträck på dig genom att hålla huvudet högt och rakt, samt att axlarna rätas upp.
  2. Skjut fram underkäken och gapa och stäng munnen i detta läge.
  3. Placera pekfingrarna över båda dina käkleder.

Kan man få cancer i käken?

Cancer i munhåla och käke Varje år drabbas ca 250 personer i Sverige av cancer i munhålan och/eller käken. Munhålecancer är cancer som sätter sig på olika ställen i munhålan, till exempel tungan, gommen eller tandköttet. Behandlingen för denna cancerform varierar beroende på var tumören sitter och hur utbredd den är.

Har ont i kinden?

Bihåleinflammation orsakas ofta av en förkylning och innebär att slemhinnorna i bihålorna blir inflammerade. Vanliga symptom är nästäppa, ont i pannan och kinderna samt smärta i käke och tänder. Bihåleinflammation hos barn är ovanligt och kan behandlas effektivt med olika mediciner.

Var sitter kindbenet?

Okben, kindben eller kindknota (latin: os zygomaticum) är ett parigt ben i människans kranium. Okbenet ledar mot överkäken , tinningbenet, kilbenet och pannbenet. Okbenet är placerat upptill på ansiktets sidor och utgör en del av ögonhålans botten och vägg, av fossa temporalis och fossa infratemporalis.

Share this post