Frågor

Hur manga Fornedringsran?

Hur många Förnedringsrån?

I polisens statistik har anmälda rån och våldsbrott mot barn mer än fördubblats de senaste åren (Klintevall 2020). I NTU-undersökningen från år 2020 har oron för att utsättas för personrån ökat, speciellt bland killar mellan 16–19 år (NTU 2020: 12, 143-5).

Vem begår rån?

Majoriteten av de utsatta är män och relativt unga Utsattheten är större i de yngre ålderskategorierna än i de äldre, enligt NTU. Personer yngre än 35 år utgör en majoritet bland de rånade, omkring 60 procent under den senaste treårsperioden (år 2011–2013).

Vilket är Sveriges största rån?

Rånet mot Gotabanken 1990 eller 930-miljonerskuppen som den också kallas, är det bankrån som genomfördes mot Gotabanken på Oxtorgsgatan i Stockholm den 5 november 1990 där rånarna kom över ett rekordstort byte på ca 890 miljoner svenska kronor i statsobligationer. Det är det största rånbytet i svensk kriminalhistoria.

Hur många grovt kriminella finns det i Sverige?

Under 2020 fattades beslut om förundersökningsbegränsning för 90 000 brott av de handlagda brotten, vilket är en ökning med 18 700 brott (+26 %) jämfört med 2019. Totalt sett förundersökningsbegränsades 6 procent av samtliga handlagda brott, vilket är en ökning med 1 procentenhet jämfört med 2019.

Har personrån ökat?

Antalet anmälda rån mot personer under 18 år har mer än fördubblats i Sverige under perioden 2015–2019, och de som misstänks är i huvudsak 15–20 år. Även den självrapporterade utsattheten för rån har ökat kraftigt bland ungdomar. En oroande utveckling går att se när det gäller rånmisstänkta flickor i Stockholmsområdet.

Har Förnedringsrånen ökat?

Därför gjorde jag en egen kartläggning bland ungdomsutredare och områdespoliser i alla Sveriges sju polisregioner, samt pratade med åklagare och kriminologer. Kartläggningen visade att förnedringsrånen varken hade ökat eller minskat. Det rörde sig om enstaka gärningsmän och när de greps upphörde det.

Får man tillbaka pengar om man blir rånad?

Om en dömd gärningsperson inte kan betala skadeståndet och du inte har någon försäkring som täcker skadan, kan du i vissa fall få ersättning från staten. Sådan ersättning kallas brottsskadeersättning.

Vilka greps för helikopterrånet?

Två av de fyra (Charbel Charro och Mikael Södergran) dömdes till fem års fängelse vardera, medan Goran Bojovic dömdes till tre års och Marcus Axelsson till två års fängelse. Åtalet mot den femte personen för medhjälp vid grovt rån ogillades, men han dömdes för skyddande av brottsling.

Vad hände med maskeradligan?

Medlemmarna dömdes till långa fängelsestraff. Rimdahl dömdes till 10 års fängelse. Efter att ha avtjänat en del av sitt straff på Norrköpingsanstalten fritogs Rimdahl och Christer Örjestam (även kallad Yxmannen) den 27 april 1988 under uppseendeväckande former av Axelzon som hade smitit från en permission.

Share this post