Rekommendationer

Hur vet jag om jag ar id-kapad?

Hur vet jag om jag är id-kapad?

Du får meddelande om att en kreditupplysning som du inte känner igen är tagen på dig. Du får telefonsamtal, e-post eller brev om varor eller tjänster som du inte har beställt. Du får fakturor eller inkassokrav för varor eller tjänster du inte har beställt.

Hur gör man en ID-kapning?

Några sätt för bedragaren att kapa din identitet är:

  1. Utger sig för att vara en Facebook-vän – Ber dig skicka pengar eller signera ditt BankID.
  2. Stjäl din post – Tar lån eller beställer varor i ditt namn.
  3. Skickar phishing mejl – Med länkar som ger din dator virus.

Hur skyddar man sig mot kapning?

Så förebygger du ID-kapning

  1. Riv sönder.
  2. Lås brevlådan.
  3. Kontrollera kontoutskrifter.
  4. Säkra datorn.
  5. Skydda personnumret och adressuppgifter.
  6. Lämna aldrig ut lösenord eller koder.
  7. Försäljning.
  8. Adressändring.

Kan man ta lån i någon annans namn?

Att ta lån i någon annans namn är en form av bedrägeribrott då man avsiktligen vilseleder någon annan till att företa eller underlåta att företa en handling som innebär skada för den vilseledda och vinning för bedragaren (9 kap. 1 § BrB).

Vad är straffet för identitetsstöld?

Den som genom att olovligen använda en annan persons identitetsuppgifter utger sig för att vara honom eller henne och därigenom ger upphov till skada eller olägenhet för honom eller henne, döms för olovlig identitetsanvändning till böter eller fängelse i högst två år.

Hur kan BankID kapas?

I detta fall låtsas personen vara en av dina vänner på Facebook. Det slutar ofta med att bedragaren ber om koder från din bankdosa eller ber dig logga in med ditt BankID. Bedragaren blir då inloggad och försöker sedan stjäla pengar eller aktivera ett BankID i ditt namn till sin dator eller telefon.

Vad är Riksskydd?

Genom att skriva ett mail till oss så ser vi till att spärra alla dina kort, ditt pass och körkort vid en ID-kapning. Vi ser även till att spärra din och din familjs mobiltelefoner och abonnemang som ingår i tjänsten spärrservice.

Kan man ta lån med personnummer?

Alla långivare av smslån och andra typer av lån är skyldiga att på begäran spärra personnummer för befintliga. När långivaren har gjort detta finns inte längre någon möjlighet att ta ett lån hos långivaren med dina uppgifter.

Vad ska man göra vid bedrägeri?

Anmäl bedrägeribrott till polisen Anmäl övriga bedrägeribrott genom att ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott ring 112. Tänk på att kontakta din bank så snart som möjligt.

Share this post