Rekommendationer

Vad innebar fasadrenovering?

Vad innebär fasadrenovering?

Fasadrenovering är ett brett begrepp som omfattar en rad olika arbeten som utförs på flera olika typer av fasader. Man pratar om fasadrenovering oavsett om man gör arbeten med tegel, betong eller trä, och även på putsade fasader. Om man upptäcker skador och slitage på fasaden bör man åtgärda dessa så snart som möjligt.

Varför fasadrenovering?

Varför fasadrenovering och vad gör man? En fasadrenovering bör göras så fort man upptäcker skador och slitage på fasaden. Om man inte åtgärdar problemen på en gång kan det få stora konsekvenser både på huset och de som bor där.

Hur ofta byter man fasad?

En fasad av puts kan sägas hålla runt 40 år innan den måste renoveras och en fasad i trä kan tänkas vara i behov av ommålning cirka vart tionde år.

Vilka olika sorters fasader finns det?

Vanliga fasadmaterial idag är puts, trä, tegel, kalksandsten och plåt. Plast och skivmaterial samt stenplattor och keramiska plattor förekommer också….Fasadbeklädnad kan bestå av:

  • skalmur av tegel.
  • träpanel.
  • fasadputs.
  • plåt.
  • stenplattor.
  • keramiska plattor.
  • cementbaserade plattor.

Hur mycket kostar det att byta fasad?

Ett riktvärde för vad en fasadrenovering kostar kan vara från 350 – 1200 kronor per kvadratmeter fasad för avfärgning respektive hel nedknackning och omputsning inklusive ställningskostnader. Därtill kommer kostnader för eventuella tillkommande arbeten som fönsterbyte eller tilläggsisolering.

Hur renovera fasad?

Börja med att tvätta hela fasaden, även ställen där det inte syns några angrepp. Därefter är det dags att ta tag i färgflagorna. Flagorna behöver skrapas bort och en stålborste krävs för att få bort allt löst sittande färg. Om brädan är i dåligt skick är det hög tid att byta ut den.

Vad är Tjockputs?

När man väljer mellan tunnputs och tjockputs beror valet lite på vad det är man putsar på. Med tjockputs är det svårare att se igenom fogar, varför det passar bättre på tegel och lättklinker där fogarna är större än på lättbetong. Tunnputsen bygger 8-10 mm, tjockputsen 15 mm.

Vad kostar det att byta fasad?

Priset för att bygga ny eller renovera en fasad kan variera med tiotusentals kronor beroende på vilket material du väljer och vilket underarbete som måste utföras. Byte av träpanel kan kosta omkring 1 700 kronor per kvadratmeter medan puts av en fasad kan kosta över 2 500 kronor per kvadratmeter.

När är det dags att byta fasad?

Det är först när du upptäcker fuktskador, röta eller sprickor som det är aktuellt att byta ut husets fasadbeklädnad. Om du inte har undersökt tillståndet på bostadens fasad än, eller inte har gjort det på länge, kan det vara bra att göra det så fort som möjligt, gärna i dag.

Hur ofta byta träpanel?

Har du en byggnad där fasadvirket har börjat att släppa eller ruttna är det hög tid att göra en renovering för att undvika fuktskador på huset och dess stomme. Ibland är kanske bara en enstaka bräda är dålig, men ofta kan hela fasaden behöva bytas ut.

Vilken fasad är billigast?

Träfasader är den billigaste lösningen (ca 600 kr per m2) och aluminium / glas är den dyraste (ca 3300–6600 kr per m2). Men fasader måste skötas om under en lång tid och denna merkostnad gör att bilden förändras överraskande snabbt.

Vilken fasad ska man välja?

En fasad i trä har en bra hållbarhet om den underhålls regelbundet. En annan fördel med trä är att det går att välja på många olika stilar som liggande panel, stående panel och knuttimmrad panel. Färgvalen är dessutom många vilket gör att det är enkelt att helt ändra husets framtoning genom en ommålning av träfasaden.

Share this post