Rekommendationer

Far man ta grenar i skogen?

Får man ta grenar i skogen?

Du får inte ta kvistar, grenar, näver, bark, löv, ollon, nötter eller kåda från växande träd. Naturligtvis får du inte heller ta buskar eller fälla träd. Däremot får du plocka vilda bär, blommor och svamp, nedfallna grenar och torrt ris på marken. Vissa blommor är så sällsynta att det finns risk för att de ska utrotas.

Får jag ta omkullfallna träd?

Jag får ta omkullfallna träd och stora grenar som ligger på marken. Jag får bada vid annans tomt. Jag får göra upp eld på klipphällar. Jag får kliva iland och förtöja båten vid annans tomt.

Får man ta kvistar i skogen?

Enligt 14 § i strafflagen får du inte bryta av kvistar från växande träd eller från färska kullfallna träd utan markägarens tillstånd. Du får heller inte ta kvistar, rötter, näver, bark, löv, bast eller kåda från träd och inte plocka ollon, kottar eller nötter från dem. Du får inte samla hyggesrester utan lov.

Får man ta nedfallna träd i skogen?

Får jag ta ved i skogen som bränsle till elden? Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken som bränsle till elden. Men det är inte tillåtet att hugga ner träd eller buskar eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd.

Får man plocka lösa grenar i skogen?

Får man bryta kvistar från träd och buskar? Du får plocka grenar, kottar och pinnar på marken som bränsle till elden, men inte kvistar, grenar, bark eller näver från växande träd. Du får heller inte skada träd och buskar på annat sätt. Du får plocka vilda bär, blommor och svamp, men inte på tomter och i planteringar.

Vad får man ta från skogen?

Du får gärna plocka vilda blommor, bär och svamp, men inte om de är fridlysta.

  • Du får inte hugga ner eller på annat sätt skada växande träd eller större buskar.
  • Vissa växter är fridlysta och får inte plockas alls. Läs på vad som gäller för respektive växt.

Får man plocka granris i skogen?

Allemansrätten granris I brottsbalkens kapitel 12 står att man inte får skada växande träd. Se hela lagtexten här nedanför. Det är därför olagligt att ta ris, grenar, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda från växande träd. Det är även olagligt att plocka granskott.

Kan man hämta ved från skogen?

Ett uttag av ved (i form av kvistar och ris efter en avverkning) får i detta fall troligen ses som ”annat sådant som ej är berett till bruk”. Om du vill samla grenar och ris som ved, se till i så fall att först ha tillåtelse av markägaren att göra detta.

Får man ta björkris i skogen?

Brutna kvistar ger fula sår och kan orsaka skador på skogen. Därför är det förbjudet att bryta kvistar av träd och buskar på annans mark. Det gäller även björkriset! Att ta fågelägg räknas som jakt, och jaga får man inte göra på annans mark.

Får man ta blåbärsris?

Hej! Får man plocka blåbärsris för eget bruk? Hej Agneta! Jag kan tyvärr inte lagen i detalj när det gäller att plocka växter i naturen, men om jag har förstått det rätt så ska det inte finnas några hinder för att plocka triviala arter, såsom blåbärsris för eget bruk, även om det inte är ens egna mark.

Får man ta kottar i skogen?

Enligt allemansrätten får du ta torra kvistar, grenar och kottar som ligger på marken. Däremot är det inte tillåtet att från växande träd bryta eller såga kvistar eller grenar eller att ta bark och näver.

Får man plocka kottar i skogen?

Du får plocka grenar, kottar och pinnar på marken som bränsle till elden, men inte kvistar, grenar, bark eller näver från växande träd. Du får heller inte skada träd och buskar på annat sätt. Du får plocka vilda bär, blommor och svamp, men inte på tomter och i planteringar. Fridlysta växter får inte heller plockas.

Share this post