Populära

Hur vet man om man ar perfektionist?

Hur vet man om man är perfektionist?

Perfektionister ställer orealistiska och orimligt höga krav, ofta både på sig själva och sin omgivning. De höga kraven är förknippade med självkritik och oförmåga att acceptera egna fel och brister. Perfektionister drivs av en rädsla för att misslyckas och fokuserar därför på att inte göra fel.

Hur vet man om man är utbränd?

Till symptomen på utbrändhet hör en kraftig, allt vanligare trötthet, cynism och en sänkt professionell självkänsla. En allmän känsla av trötthet betyder att vila och sömn ger ingen energi och det finns ingen klar orsak bakom tröttheten. Att bli cynisk betyder att man inte längre känner att arbetet är viktigt.

Hur slutar man ha höga krav på sig själv?

Att du har höga krav på dig själv på jobbet behöver inte vara dåligt. Men om du aldrig är nöjd med det du presterar behöver du göra något åt situationen. Att träna på att lägga fokus på det du gör bra kan bryta en ond cirkel.

Hur minskar jag kraven på mig själv?

Skriv ned de saker som gått bra varje dag. Då tränar du hjärnan på att fokusera på det du är nöjd med, i stället för det du är missnöjd med. Prata med kolleger. Sätt dina egna förväntningar i perspektiv genom att undersöka hur dina kolleger ser på saken.

Hur dämpar man prestationsångest?

Så kan du hantera prestationsångest:

  1. Skriv ned dina tankar: De tankar du får när prestationsångesten kickar in skriver du ned. Värdera sedan sanningen i tanken, är den här tanken egentligen trolig eller inte, och gradera detta på en skala 0-100%.
  2. Vad händer om du misslyckas?
  3. Exponera dig.
  4. Sätt en tid.

Hur slutar man vara perfektionist?

Andrew Hill, professor i fysiologi vid St John University i York ger dig tre enkla steg till att bli mindre perfektionistisk: Basera inte din självkänsla på hur du presterar, utan fokusera istället på saker du kan kontrollera, som att vara en bra vän eller visa att du anstränger dig och gör ditt bästa.

Varför ställer man höga krav på sig själv?

– Det man till vardags kallar perfektionism, att man strävar efter fulländning och ställer höga krav på sig själv, kan vara något positivt. Det man inom psykologin brukar betrakta som perfektionsim handlar mer om oro, då är perfektionismen kopplad till en rädsla för att göra fel och att bli negativt bedömd av andra.

Kan inte prestera längre?

Enligt forskningen kan perfektionism orsaka en lång rad fysiska och psykiska hälsoproblem, exempelvis stress, depression, ångest och ätstörningar. De flesta perfektionister strävar efter karriärmässig framgång, men deras perfektionism har ofta motsatt effekt – bland annat genom att den leder till lägre produktivitet.

Varför är jag en perfektionist?

Perfektionism behöver inte vara något dåligt men kom ihåg att inte vara för hård mot dig själv. Om du känner att du mår dåligt när saker och ting inte blir perfekta och att du aldrig känner dig riktigt helt nöjd är det viktigt att påminna dig om att allt inte alltid behöver vara det!

Share this post