Ny

Vart kommer rattor ifran?

Vart kommer råttor ifrån?

De kommer från Ostasien och finns numera på hela Jorden. De kom till Europa senare än den svarta råttan. I Tyskland är de äldsta fynden 1000 år gamla. Brunråttan kom med båtar till många länder i Europa under 1700-talet.

Varför får man råttor?

Råttor väljer miljöer där det finns gott om föda och ställen att gömma sig på – ofta där vi människor finns. Råttor trivs främst i fuktiga miljöer, som källare och avlopp. De gräver och gnager ut stora och långa gångar. I korridorsystemen bygger de större kammare där de lagrar mat och bor.

Hur föds råttor?

Brunråttan kan föröka sig mycket snabbt. De är dräktiga i ett par veckor och föder sedan ca 6-8 råttor men det finns även dokumenterade kullar på över 20 råttor. Dessa blir i sin tur könsmogna efter tre månader. På ett år kan alltså en hona föda över 100 ungar vilka i sin tur hinner föda ungar inom samma år.

Hur kommer råttor in i hus?

De trivs också i avlopp och kan ta sig in i fastigheter genom otäta avlopp och brunnar. Faktum är att en råtta kan ta sig in i hål så små som 20 mm i diameter och den kan klättra långa sträckor helt lodrätt. De är också duktiga på att föröka sig och kan avla mellan 800 och 1000 nya råttor under blott ett år.

Hur parar sig råttor?

Om omständigheterna är rätt kan Brunråttor fortplanta sig året runt. En vild hona parar sig oftast många gånger med flera olika hanar och kan få upp till sju kullar per år. Det är vanligt att flera besläktade honor har sina kullar i samma bo där de sköter alla ungarna tillsammans.

När föder råttor barn?

Förlossningsproblem är ovanligt hos råttor men kan i enstaka fall ses om honan får sin första kull vid högre ålder än 6-8 månader. Kullen omfattar vanligen 6-12 ungar. Den första kullen kan vara något mindre. Likaså kan antalet per kull minska då honan blir äldre.

Hur vet man att man har råttor i huset?

Hur man identifierar tecken på råttor De kan enkelt ta sig till loftutrymmen och övre våningarna i byggnader, så skrapljud nattetid kan tyda på deras närvaro. Brunråttor å andra sidan, är mindre skickliga klättrare och känns igen när man hör deras gagnande och spring till exempel på golvbrädor och trall.

Hur bli av med råttor inomhus?

Checklista – förebyggande åtgärder

  1. Sök efter eventuella hål i husgrund och ventiler, täck för dessa med metallnät (med maskvidd 5 mm och trådtjocklek 0,7 mm).
  2. Klipp gräs kort runt huset, det tar effektivt bort skydd för råttor och de blir mer utsatta.
  3. Undvik buskar, träd, klätterväxter och plantor nära husfasaden.

När parar sig råttor?

Honan bör inte paras före 65 dagars ålder. Många uppfödare väljer dock att avvakta till uppemot 6 månaders ålder för att försäkra sig om att honan är frisk och inte uppvisar stor känslighet för luftvägssjukdom. Precis som möss så har honan regelbundna brunstperioder året om var 4-5 dag.

Var finns råttor?

Råttor har en anpassningsförmåga till sin miljö som närmast liknar människans. Den vanligaste råttan, brunråttan, finns i hela världen och även i hela Sverige. Dessutom trivs tyvärr råttan nära människor, på våra soptippar, i kloaker, lador och källare, till skillnad från de flesta andra djur.

Share this post