Frågor

Nar ar man inte skadestandsskyldig?

När är man inte skadeståndsskyldig?

Ett skadestånd kan utdömas utan att ett brott har begåtts, medan böter alltid förutsätter att det finns en fällande dom i ett brottmål. Skadeståndets storlek är alltid anpassad efter skadan, medan bötesbeloppet anpassas efter den dömdes ekonomiska förutsättningar.

Hur fungerar ansvarsförsäkring?

En ansvarsförsäkring gäller om man blir skadeståndsskyldig på grund av att man skadat en annan person eller hans egendom. Man kan säga att detta är en typ av drulleförsäkring. En sådan ingår också normalt i en hemförsäkring, men den täcker endast sådant man gör sig skyldig till i egenskap av privatperson.

När gäller inte ansvarsförsäkring?

Din hemförsäkrings ansvarsdel gäller inte på ditt arbete. Det beror på att det är en försäkring som bara omfattar fritid och hem. Som tur är ska det alltid finnas en arbetsolycksfallsförsäkring på din arbetsplats som ska täcka eventuella olyckor. Din ansvarsförsäkring gäller inte heller om egendom hyrts/lånats.

Vad täcker en ansvarsförsäkring företag?

Företagsförsäkringen kan omfatta bland annat egendomsförsäkring, ansvarsförsäkring som ersätter vad du kan bli skyldig i skadestånd om någon blir skadad av dina produkter eller tjänster, rättsskyddsförsäkring som täcker advokatkostnader och avbrottsförsäkring som ger ersättning för uteblivna intäkter vid driftstopp.

Vad täcker en ansvarsförsäkring?

En ansvarsförsäkring är en försäkring som gäller om ditt företag skulle bli skadeståndsskyldigt. Förutom att du får betalt för rättegångskostnader, får du hjälp inför och under rättegången.

Måste företag ha ansvarsförsäkring?

Företagsförsäkringen innehåller i de flesta fall en ansvarsförsäkring. Vilket allt mer ofta än sällan är ett krav om du ska arbeta som konsult. Ansvarsförsäkringen hjälper dig om ditt företag skulle krävas på skadestånd för kunder, samarbetspartners eller leverantörer.

Share this post