Ny

Ar lavar levande?

Är lavar levande?

Lavar finns över hela jorden, i alla tänkbara miljöer, från heta öknar till det ständigt frusna Antarktis; från höga bergstoppar till saltstänkta klippor i havet. En art lever till och med på klippor under vattenytan. Man känner idag till cirka 13 500 arter, drygt 2 000 av dem finns i Sverige.

Vilken ekologisk betydelse har lavar?

Laven är en symbios mellan en svamp och en alg, i vissa fall också en cyanobakterie. Symbiosen har gjort laven till en av de mest spridda organismerna på jorden. Förmågan att snabbt uttorkas och stänga av fotosyntesen samt UV-skydd form av sekundärmetaboliter gör laven till en expert att leva på ogästvänliga platser.

Vad gör lavar?

Lavar består av svamphyfer som innesluter alger och en mängd bakterier. Svampen ger fukt och skydd, algerna skapar näring genom fotosyntes (förenklat uttryckt, lite näring får laven också via ämnen lösta i regnvatten som svampen suger i sig) och bakterierna hjälper till med transporten av ämnen mellan svamp och alger.

Vad finns det för olika lavar?

Lavar finns i alla världsdelar på jorden. Sverige är ett lavrikt land med mer än två tusen arter. Man påträffar lavar i praktiskt taget alla typer av miljöer från havsnivå upp till flera tusen meter över havet.

Vad lever lavar på?

Lavar växer på stenar, klippor, levande och döda träd, vid svavelkällor i vulkaniska områden och kan till och med leva på asfalt och betong.

Hur överlever lavar vintern?

Antagligen finns mycket kvar att upptäcka i lavarnas inre, men hur som helst ger samarbetet stora fördelar. Lavar klarar att växa i extrema miljöer där få andra organismer kan leva, från Antarktis till kala vulkankratrar. Den lilla näring de behöver kan lavarna ta upp ur luften och de uthärdar extrem sol och torka.

Vad är speciellt med lavar?

En lav är tillsynes en växt, men den består av två delar: en svamp och en alg. De lever tillsammans i något som kallas symbios och betyder att svampen och algen drar nytta av varandra. Algen tillför energi genom att omvandla ljuset från solen till energi genom fotosyntes, och svampen bidrar med stöd, skydd och vatten.

Varför är lavar viktiga i naturen?

Share this post