Trendig

Hur lange har vi firat valborgsmassoafton?

Hur länge har vi firat valborgsmässoafton?

Valborg är en mycket gammal högtid, som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag i denna skyddande fest, liksom ungdomstemat. Dess ursprung är katolskt, och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis.

Vilka länder firar Valborg?

Förutom här i Sverige firas även valborg i Estland, Finland, Lettland, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. Där firas traditionen antingen den 30 april eller den 1 maj.

När kom Valborg till Sverige?

I Sverige infördes Valborg i den svenska almanackan 1901. Idag ser man ofta högtiden som en symbol för våren och slutet på vintern. Runt om i Sverige anordnar kommuner och privatpersoner majbål. Ofta samlas vänner och familj för att grilla, ha knytkalas eller picknick.

Vad kallas valborgsmässoafton i Tyskland?

Majbrasan som även är en vanlig tradition i Tyskland, ska jaga bort onda andar. I Tyskland brukar även förälskade par hoppa över askan som blir av brasan, ett så kallat majhopp (Maisprung). Första maj kallas Tag der Arbeit i Tyskland, men dagens största fokus ligger inte kring demonstrationer och arbetarfrågor.

När är Kvalborg?

Studenterna börjar två dagar före valborg, den 28 april med det som kallas ”skvalborg” som dagen efter följs av ”kvalborg” då man ofta har grillfester, lekar och annat under dagen och sedan går ut på nation och festar till morgontimmarna.

Hur firar man Valborg i Finland?

Högtiden firas glatt tillsammans med arbetskollegor, studerande och färdiga studenter. Flera städer i Finland arrangerar gemensamma träffpunkter där alla kan samlas och ha picnic (video från Åbo). Allt från äldre till nyblivna studenter samlas med studentmössan på huvudet för att skåla champagne.

Varför firar man Valborg i Finland?

Valborg och första maj firas för att hälsa våren välkommen. Första maj är en ledig dag i Finland och många andra länder. Traditionellt har dagen varit arbetarnas dag. Det brukar ordnas marscher och hållas politiska tal den dagen.

Hur firas Valborg i Sverige?

Man firar vinterns sista dag och många ser valborg som en symbol för våren och ljuset. Därför väljer många att samla familj och vänner för att grilla på valborg. På valborgsmässoafton brukar man tända en majbrasa, lyssna på studentsånger, vårtal och fira att ”vintern rasat ut”.

Varför firar man Majbål?

Valborg kommer från Tyskland Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis (Valborg). Hon var en abbedissa som levde på 700-talet. Man trodde länge att natten mellan valborgsmässoafton och 1 maj var en magisk natt, då häxor, oknytt och annat övernaturligt var ute och flög.

Vad kallas Häxsabbaten i Tyskland?

De tyska sederna kring valborg har en lång och anrik historia. Här ansågs valborgsmässoafton, Walpurgisnacht, vara tidpunkten för häxsabbaten. Legenden säger att häxorna samlades vid den högsta toppen i bergskedjan Harz, Brocken, för att fira valborgsafton.

Vad kommer efter Finalborg?

I Sverige har traditionen att tända eldar varit för att skydda boskap från rovdjur och magiska krafter. Den traditionen ser man inte mycket av i varken Uppsala eller Lund. Här har valborg blivit ett fyra dagar långt kalas där varje dag har ett eget namn. Det börjar med skvalborg och avslutas med finalborg.

När firar man Valborg 2022?

”Vilket datum är valborg?” Valborgsmässoafton är alltid den 30 april. Sista dagen i april månad firar vi vårens ankomst. Vilken veckodag som valborg infaller varierar från år till år. 2022 är datumet alltså som vanligt den 30 april och det är en lördag.

Share this post