Trendig

Varfor kan jag inte bestalla ett EU-kort?

Varför kan jag inte beställa ett EU-kort?

Försäkringskassan kan inte påskynda leveransen av EU-kortet. Om du är utomlands och blir akut sjuk men inte har ditt EU-kort till hands, kan du eller din vårdgivare kontakta oss på telefonnummer +46 771-524 524 för att få ett provisoriskt intyg. Du eller din vårdgivare måste uppge ditt svenska personnummer.

Hur mycket kostar en reseförsäkring?

Försäkringsbehovet avgör hur mycket en reseförsäkring kostar. En enklare försäkring under en kort tid kostar mindre än en omfattande försäkring under lång tid. Generellt kan du räkna med att en reseförsäkring startar från ungefär 9 kronor per dag medan en mer omfattande försäkring kan kosta tusentals kronor.

Måste man ha EU-kort?

Du ska alltid ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet) när du åker utomlands. Det är ett konkret bevis på att du är försäkrad i ett EU-land. Om du inte har något EU-kort eller om du inte kan använda det (till exempel för privat vård), kan du inte vägras vård.

Hur får man Europeiska Sjukförsäkringskortet?

Via försäkringskassan kan du beställa det Europeiska Sjukförsäkringskortet. Men kom ihåg att beställa kortet i god tid innan avresa då det kan ta upp till tio dagar att få kortet.

Kan man förlänga reseförsäkring?

Om du ska vara borta längre än 45 dagar behöver du förlänga hemförsäkringens reseskydd. Det kan du göra genom att antingen förlänga din befintliga hemförsäkring eller genom att köpa en separat reseförsäkring. En separat reseförsäkring gäller normalt i upp till ett års tid.

När är det bra att ta en extra reseförsäkring?

Om din resa är längre än 45 dagar behöver du en extra reseförsäkring. Reseskyddet i din hemförsäkring täcker inte riskfyllda aktiviteter som tex bergsklättring. Betala resan med kort. Ofta får du en reseförsäkring när du betalar hela eller en del av resan med ett bankkort.

Hur får man ett EU kort?

För att vara berättigad till ett kort måste du vara försäkrad eller omfattas av det statliga försäkringssystemet i någon av Europeiska unionens medlemsstater eller i Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz. Alla familjemedlemmar som reser bör ha sitt eget kort.

Hur länge håller ett EU kort?

EU-kortet utfärdas i regel med en giltighetstid på tre år. Storbritannien och Nordirland har lämnat EU, men EU-kortet gäller även där.

Vem betalar ambulansflyg?

Ett ambulansflyg inom EU kan till exempel kosta upp emot 500 000 kronor. Hemförsäkringens reseskydd eller en separat reseförsäkring kan ersätta sådana kostnader. Är du oförsäkrad får du stå för hela kostnaden själv. Befinner du dig utanför EU riskerar kostnaderna att bli ännu högre.

Share this post