Populära

Vad kravs for att bli Specialistpsykolog?

Vad krävs för att bli Specialistpsykolog?

Psykologutbildningen i Sverige är en 5-årig yrkesutbildning på mastersnivå. Efter psykologexamen skall en tjänstgöringspraktik (PTP) genomföras under ett års tid. PTP-psykologen arbetar då under eget yrkesansvar och under handledning. Därefter kan ansökan om psykologlegitimation göras.

Vad som krävs för att bli psykolog?

För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Psykologprogrammet har höga antagningspoäng (A i alla ämnen) så du behöver läsa upp dina betyg för att ha en chans att komma in.

Vem passar att bli psykolog?

Hurudan person ska man då vara för att passa som psykolog? Om folk tycker om att öppna upp sig för dig är det förstås ett bra tecken. – Du ska söka dig till yrket om du tycker om människor och märker att du har lätt för empati, alltså lätt för att sätta dig in i andra människors situation.

Hur mycket merit behöver man för att bli psykolog?

Antagningspoängen brukar ligga högt för psykologiprogrammet. Exakt hur hög den brukar vara på den skola du vill gå kan du leta på här: https://statistik.uhr.se/. Som referens angående betygen kan du tänka att om man har 22,5 poäng som är max betyder det att man har A i alla ämnen plus högsta meritpoäng som är 2,5.

Vad gör en Specialistpsykolog?

När Psykologförbundet tar ut riktningen för rollen som specialistpsykolog ser det ut som nedan. De visar på två varianter av specialisering, dels den som ledare av den psykologiska verksamheten och dels den som ämneskunnig (expert) inom som sitt specialistområde.

Hur lång tid tar det att bli Specialistpsykolog?

Hur lång tid tar det att bli specialistpsykolog? Sveriges Psykologförbunds riktmärke är att det ska ta 5 år att bli klar specialist. Eftersom det ingår att arbeta kliniskt under fem år inom sin specialitet under specialistutbildning så tar det minst fem år.

Hur svårt är det att bli psykolog?

Hur svårt är det att komma in på psykologprogrammet? Kort kan en ändå säga att det är svårt att komma in på programmet. Det kräver höga betyg eller högt resultat på högskoleprovet.

Hur lång tid tar det att bli psykolog?

Psykologprogrammet är en yrkesutbildning som omfattar 300 högskolepoäng under 5 års heltidsstudier och leder till psykologexamen. För psykologlegitimation som utfärdas av Socialstyrelsen krävs därutöver ett års praktisk tjänstgöring under handledning av legitimerad psykolog.

Vad kan man jobba som med psykologexamen?

De arbetar t ex som skolpsykologer, inom psykiatrin och på vårdcentraler, inom idrottsvärlden, kriminalvården, arbetsförmedlingen, försvarsmakten. De kan arbeta med att utveckla organisationer, till exempel med ledarskap och teamutveckling. De kan arbeta med personalgrupper, yrkesval, rekrytering och urval för företag.

Är det mycket matte i psykologprogrammet?

Är det mycket matte? Det är en del att räkna under åren på psykologprogrammet. Detta då vi läser statistik för att kunna förstå forskningsresultat och liknande. För mig kom detta mer eller mindre som en chock då jag inte hade helt koll på vad som skulle komma under åren som student.

Vad är specialistutbildning?

Specialistutbildningen innebär en fördjupad kunskap inom ett specialistområde genom 6 olika kurser samt skrivit ett vetenskapligt arbete inom området, vidare se Sveriges psykologförbund.

Vad kan man specialisera sig som psykolog?

Psykologer är specialister i psykologi, men kan specialisera sig ytterligare inom områdena; Arbetslivets psykologi, Pedagogisk psykologi eller Klinisk psykologi.

  • Arbetslivets psykologi.
  • Pedagogisk psykologi.
  • Klinisk psykologi.

Share this post