Ny

Vad ar timmerstock?

Vad är timmerstock?

En stock eller timmerstock är en avverkad trädstam eller sågtimmer. Sågtimmer avverkas av de flesta träslag, det vanligaste i Skandinavien är gran eller tall. Av lövträden är ek och björk vanligast.

Vad menas med timmer?

Enligt nationalencyklopedin så är virke en bearbetad träråvara som kan vara avsett för bearbetas vidare. Enligt samma källa så är timmer en stock av rundvirke som är avsedd för förädling genom mekanisk bearbetning. Sågtimmer brukar mätas som m3 toppmätt medan massaved brukar säljas (och mätas) i m3f ub.

Hur lång är en timmerstock?

De vanligaste är standardlängd 3 m (270-330 cm), eller fallande längder 3-5,5 m (290-580 cm). Minsta toppdiameter är 3-5 cm beroende på mottagare och maxdiametern är 70 cm, men det finns specialsortiment med andra dimensioner.

Vad får man ut av en stock?

Från furustockar används det till snickerivirke, till exempel fönstervirke. Från granstockar används det till byggnadsvirke, konstruktionsvirke och ställningsplank.

Vad kan man göra av timmer?

Virke till byggnadssnickerier, till exempel dörr- och fönsterkarmar. Konstruktionsvirke med särskilda krav på hållfasthet och formbeständighet, till exempel takstolar. Övrigt snickeri- och byggvirke. Övrigt virke för engångsemballage och motsvarande.

Hur mycket röta får det vara i timmer?

Rötan får vara genomgående om den inte överstiger 5% i någon av ändytorna. Aptera massaved om det förekommer röta i stammen, såvida du inte är helt säker på att dess utbredning är mindre än 5 %.

Vad kostar en stock tall?

Genomsnittliga virkespriser fritt bilväg, 4:e kvartalet 2021

Nord Mellan
Sågtimmer tall 459 497
Sågtimmer gran 438 496
Massaved barr (tall) 288 254
Massaved gran 292 267

Share this post