Blogga

Vad betyder biometriska pass?

Vad betyder biometriska pass?

Svenska passhandlingar är biometriska och uppfyller de krav som finns i EU-förordningen om säkerhet och biometri i pass. Detta innebär att resehandlingarna är försedda med ett datachip som lagrar innehavarens personuppgifter, passfoto och fingeravtryck (dock inga fingeravtryck i id-korten).

Hur gammalt pass till USA?

1 Hur länge måste mitt pass vara giltigt för att jag ska kunna ansöka om amerikanskt visum? Du måste inneha ett giltigt pass för att resa till USA med en giltighetstid på minst sex månader utöver din avsedda vistelsetid i USA (såvida inte landspecifika avtal beviljar undantag).

Hur länge behöver mitt pass vara giltigt för resa till annat land?

För resor till de flesta länder utanför Schengen krävs att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum. Kontrollera att ditt pass är giltigt inför resan. Beställ nytt pass i god tid. Observera att ett pass, för att vara giltigt, inte får ha några skador.

Kan man åka till USA med provisoriskt pass?

Ett giltigt pass är ett krav. Passet ska vara maskinläsbart, vilket ett vanligt svenskt pass alltid är, ett sk. e-pass. Det är endast provisoriska pass som inte är maskinläsbara och då skulle ett visum krävas för inresa i USA.

Hur vet man om biometriskt pass?

Ett e-pass som även är så kallat biometriskt pass har en särskild symbol på passets framsida som ser ut som en kamera (se bild längre ner). Detta är ett säkrare pass med ett elektroniskt chip. Alla pass som är tillverkade i Sverige ska numera ha detta.

Hur lång tid måste passet vara giltigt?

Pass och nationellt id-kort är giltigt i fem år för personer över 12 år. Pass och nationellt id-kort för barn under 12 år är giltigt i tre år.

Kan man åka till USA med svenskt pass?

Svenska medborgare kan söka ett ESTA inresetillstånd för att resa in till USA. Ett ESTA inresetillstånd är likt ett traditionellt visum till USA, men är elektroniskt och stämplas inte fysiskt in i ditt pass. Den elektroniska ESTA ansökan är enkel och tar endast några sekunder att fullföra.

Share this post