Trendig

Hur anmala Folkbokforingsbrott?

Hur anmäla Folkbokföringsbrott?

Folkbokföringsbrott. Du som flyttar är, enligt lag, skyldig att anmäla din nya adress till Skatteverket inom en vecka. Om du inte gör anmälan i rätt tid kan du göra dig skyldig till folkbokföringsbrott. Detsamma gäller om du medvetet lämnar felaktiga uppgifter som kan påverka Skatteverkets beslut om din folkbokföring.

Hur förhindrar jag att någon skriver sig på min adress?

Skatteverket har ett system där man som privatperson kan registrera sin identitet så att den blir skyddad; dvs. hindra andra från att folkbokföra din person någon annanstans. Du kan dock inte skydda din adress, och för den som vill adressändra är det fritt fram att skriva sig precis vart man vill.

Kan man tvinga någon att byta adress?

Vägrar byta folkbokföring När någon vägrar ändra folkbokföringsadress även fast den personen inte bor kvar kan man göra en anmälan till Skatteverket (se 34 § folkbokföringslagen). Skatteverket kan då ålägga personen att byta folkbokföringsadress (se 31 § folkbokföringslagen).

Vad händer om någon skriver sig på din adress?

Den som avsiktligt lämnar oriktig uppgift och skriver sig på någon annans adress, kan dömas för folkbokföringsbrott till böter eller fängelse i högst sex månader. Tidigare gav detta bara böter på upp till 1 000 kronor, trots att det var väldigt obehagligt för den småhusägare som drabbades.

Vem kan anmäla Folkbokföringsbrott?

Skatteverket är skyldigt att polisanmäla ett misstänkt folkbokföringsbrott. Andra myndigheter och privatpersoner, till exempel en hyresvärd eller bostadsrättsförening, kan också göra en brottsanmälan till polisen.

Varför skriver man sig på annan adress?

Att skriva sig på en adress där man inte bor är ett brott mot folkbokföringslagen, sedan en lagändring i juli 2018. Tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor, men reglerna skärptes för att motverka bidragsfusk och andra brott som görs genom att registrera sig på fel adress.

Vad gör man om någon vägrar flytta?

Om en sambo vägrar flytta ut efter det att förhållandet är över, så kan den sambon som vill få ut den andra begära om en bodelning för att manifestera att sambon inte har någon rätt att bo kvar i bostaden. Om din sambo vägrar gå med på en bodelning kan du ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten.

Share this post