Blogga

Vad ar syftet med konditionstraning?

Vad är syftet med konditionsträning?

Vad är konditionsträning? Konditionsträning är då följaktligen de olika typer av träning man kan företa sig för att förbättra sin syreupptagningsförmåga. Att förbättra sin syreupptagningsförmåga gör man på samma sätt som man brukar förbättra sig på andra saker: man övar på det.

Vad finns det för positiva effekter av konditionsträning?

Du blir mindre stressad och sover bättre När du rör på dig ökar blodcirkulationen. Det gör att cellerna kan ta upp mer syre. Då kan kroppen lättare ta hand om sådant som kan vara skadligt för kroppen, till exempel förhöjda stresshormoner som adrenalin och kortisol. Du mår bättre med mindre stress och får bättre sömn.

Varför ska du ha skor på fötterna när du idrottar?

Mer stöd åt foten minskar träningseffekten i småmusklerna. Större sannolikhet att kroppen tvingas in i ett rörelsemönster.

Varför Drop på skor?

Drop är höjdskillnaden mellan skons häl och framfot. Om hälen på dina skor är 15 mm hög och framfoten är 5 mm tjock är alltså skons drop 10 mm. Utvecklingen har gått mot skor med allt mindre höjdskillnad mellan häl och framfot. Tanken med lägre drop är att få ett mer naturligt löpsteg med en bättre löparkänsla.

Hur ofta ska man träna för att få bättre kondition?

Så hur många gånger i veckan ska jag träna kondition? Börja på två eller tre pass i veckan och komplettera med ett eller två styrkepass. Och så kan du öka därifrån, om du vill. Och se till att få till minst 30 minuter måttlig konditionsträning varje dag för att underhålla en god hälsa.

Vad är bra att springa 5 km på?

5 km på 30 minuter

Vecka Dag 1 Dag 3
4 x 4:00 Medel, vila 3:00 Lugnt 8 x 1:30 hög, vila 1:00 stilla
5:00 nedvarvning 5:00 nedvarvning
9 10:00 uppvärmning + löpskolning 10:00 uppvärmning + löpskolning
5 x 4:00 Medel, vila 3:00 Lugnt 10 x 1:30 Hög, vila 1:00 stilla

Share this post