Blogga

Kan en agare bli ansvarig for aktiebolagets skulder?

Kan en ägare bli ansvarig för aktiebolagets skulder?

Även en aktieägare kan bli personligt betalningsansvarig om aktieägaren vid den andra kontrollstämman deltar i ett beslut att fortsätta verksamheten trots att bolaget är skyldigt att gå i likvidation. Ansvarsperioden löper fram till dess att styrelsen vidtar den åtgärd som styrelsen är sen med.

Vem ansvarar för aktiebolagets skulder?

Trots huvudregeln om frihet från personligt betalningsansvar kan ett aktiebolags aktieägare och styrelse, i undantagsfall, bli personligt betalningsansvariga för bolagets skulder.

När blir styrelsen ansvarig?

Om bolaget inte betalar på skattens förfallodag och inte senast samma dag ansöker om rekonstruktion eller konkurs blir styrelseledamöter och även VD personligen ansvariga för skatten. Den andra situationen när styrelse och VD kan bli personligen ansvariga för ett aktiebolags skulder är vid kapitalbrist enligt 25 kap.

Vem är ekonomiskt ansvarig i ett aktiebolag?

Om du är företrädare för ett aktiebolag kan du bli personligen ansvarig för att själv betala företagets skatter och avgifter. Det kallas företrädaransvar. Företrädare är oftast den eller de personer som sitter i styrelsen. Men även en annan person som har ett bestämmande inflytande i aktiebolaget kan vara företrädare.

Kan en aktieägare vara personligt betalningsansvarig för ett aktiebolags skulder?

Din fråga berör personligt betalningsansvar för aktieägare vilket regleras i aktiebolagslagen. Vad gäller aktieägares betalningsansvar, framgår av 1 kap. 3 § aktiebolagslagen att aktieägare i ett aktiebolag inte har något personligt betalningsansvar för bolagets förpliktelser och skulder.

Kan en delägare aktieägare i ett aktiebolag bli ansvarig för aktiebolagets förpliktelser?

Grundregeln i aktiebolagslagen är att aktieägare i ett aktiebolag inte är ansvariga för aktiebolagets förpliktelser. Det finns dock situationer då en aktieägare i ett aktiebolag, styrelseledamot eller verkställande direktör kan bli personligt ansvarig för bolagets förpliktelser.

Vad har styrelsen för ansvar?

Alla styrelseledamöter har ett grundläggande ansvar för att sköta aktiebolaget enligt lagar och regler och att ta hand om företagets förvaltning. Därför är förtroende och kommunikation viktiga förutsättningar för en fungerande styrelse.

Vem är ansvarig i ett företag?

Enligt huvudregeln ansvarar ett aktiebolag för sina skulder, men det finns undantag som kan innebära att du som vd, eller styrelseledamot, kan bli personligt betalningsansvarig. Det gäller framför allt i följande situationer: Om bolaget inte betalar skatter och avgifter till Skatteverket i tid.

Vilket personligt ansvar har jag som ägare i ett aktiebolag?

Huvudregeln i ett aktiebolag är enligt aktiebolagslagen att aktieägarna inte har något personligt ansvar alls för aktiebolagets förpliktelser, aktiebolaget är en egen juridisk person och har bär som sådan allt ansvar för bolagets förpliktelser.

Vad innebär personligt betalningsansvar?

210: Den som gör gällande personligt betalningsansvar för styrelseledamot i aktiebolag på grund av kapitalbrist i bolaget har bevisbördan för att det fanns skäl för styrelsen att anta att bolagets eget kapital vid viss tidpunkt understeg hälften av det registrerade aktiekapitalet. NJA 1995 s.

Vad har man för ansvar som styrelseledamot?

Styrelseledamöterna har ansvar och måste samarbeta Alla styrelseledamöter har ett grundläggande ansvar för att sköta aktiebolaget enligt lagar och regler och att ta hand om företagets förvaltning. Därför är förtroende och kommunikation viktiga förutsättningar för en fungerande styrelse.

Share this post