Ny

Vad kallades mars i aldre tider?

Vad kallades mars i äldre tider?

var den årets första månad i den romerska kalendern då den som många andra forntida kalendrar räknade vårdagjämningen den 21/22 mars som nyåret. Mars kallades förr i Sverige för vårmånad (se gammelnordiska kalendern), i Danmark tordmåned (av guden Tors namn) och i de flesta slaviska språken för ”björkmånad”.

Vad hände den 18 mars 1913?

1913 – Den grekiske kungen Georg I blir mördad på öppen gata av den anarkistiske skolläraren Alexandros Schinas, under en kvällspromenad i Thessaloniki, som grekerna nyligen har erövrat från Osmanska riket. Kungen dör omedelbart och mordet sker endast några dagar innan hans 50-årsjubileum som kung av Grekland.

Vad är typiskt för mars månad?

I Sverige pågår slutspel i regel i de sporter vars serier utövas under vintersäsongen. Inom skidsport brukar världscuperna avslutas. Svenska bandyfinalen och Vasaloppet är två välkända sporthändelser i Sverige denna månad.

Vad hände 9 mars 1985?

9 mars – Anders Eklund, Sverige blir Europamästare i tungviktsboxning genom att besegra norrmannen Steffen Tangstad.

Vad hette Mars tidigare?

Mars har två månar, Phobos och Deimos, vilka båda är små och har en oregelbunden form. Månarna, vars namn är grekiska och betyder skräck och fruktan, förmodas vara infångade asteroider….Mars (planet)[redigera | redigera wikitext]

Mars
Mars sedd från Hubbleteleskopet
Uppkallad efter Mars och Ares
Omloppsbana
Epok: J2000

Vad hände i Sverige 1913?

27 oktober – Victor Sjöströms film Ingeborg Holm väcker debatt i Sverige om fattigvården….Oktober

  • Gustav Sundbärg överlämnar Emigrationsutredningens 900-sidiga betänkande till den svenska regeringen.
  • Tangon presenteras i Sverige på Cirkus i Stockholm.
  • Löpande band-principen införs på The Ford Motor Company i Detroit.

Vad firas 18 mars?

Kort svar: Jungfru Marie bebådelsedag är egentligen alltid 25 mars. Men 2018 är jungfru Marie bebådelsedag söndagen 18 mars och Marie bebådelsedag söndag 25 mars (som också råkar vara palmsöndagen). Efter Jesus är det hans jordiska mor – jungfru Maria – som bidragit mest till den kristna kalendern.

Vad hände den 9 mars?

1945 – Amerikanska bombplan inleder ett bombardemang av den japanska huvudstaden Tokyo, vilket varar till dagen därpå. Under den intensiva bombfällningen, som blir en av de värsta i historien, då bland annat en stor mängd brandbomber används, omkommer omkring 100 000 människor.

Vilka är födda 9 mars?

Sångerskan Barbro Svensson, Lill-Babs, är född samma dag, 9 mars 1938. Hon fyller 80 år i dag!

Hur många dagar finns det i april?

Januari, 31 dagar. Februari, 28 dagar, 29 vid skottår (se även 30 februari) Mars, 31 dagar. April, 30 dagar.

Share this post