Trendig

Hur fort gror Paprikafron?

Hur fort gror Paprikafrön?

Att så paprikafrön är mycket enkelt och de gror mycket villigt. Det tar vanligtvis bara några dagar innan man ser små plantor. Dessa plantor kan tyvärr vara lite känsliga. De är inte svåra att ta hand om men det är mycket viktigt att de inta blir för torra.

Kan man så chili i april?

Jag brukar så chili åtta till tio veckor innan de ska ut i mitt kallväxthus. Här i Sörmland betyder det månadsskiftet februari/mars. Men hellre sent än för tidigt.

Måste Chilifrön blötläggas?

]När du fått dina fröer så är du så klart ivrig att komma igång att odla. Bästa såperioden är januari-mars. Detta för att du ska hinna få frukt till sommaren. Först och främst behöver du blötlägga dina fröer i ca 1 dygn.

Hur länge ska Chilifrön torka?

Tar du frön från chilifrukter i affären vet man oftast inte vad den får för egenskaper då det kan vara frukt från en hybrid. Finns namn angivet på förpackningen så kolla gärna upp din chili om den är en hybrid eller inte. Om inte så torka gärna frukten i några veckor och ta sedan ut fröna.

Hur sent kan man så chili?

Odla chili – gör så här:

  1. Förodla chili inomhus redan i januari-februari.
  2. Använd näringsfattig såjord och såkärl med god dränering.
  3. Ställ sådden på en varm och ljus plats.
  4. Ge extra belysning för bästa resultat.
  5. Skola om succesivt.
  6. Placera något svalare när plantan etablerat sig.

Kan man så chili i maj?

Odlar du inomhus kan du odla året runt – så länge du har bra belysning. Vill du skörda chili till sommaren bör du så chilifrön senast i februari-mars. Självklart kan du så senare på vårkanten men då får du vänta med skörden till sensommaren. Innan du sår behöver chilifröet ligga i vatten ett dygn då det torkat ihop.

Hur lång tid tar det att torka chili?

Det tar ca 1 vecka. Eller värm på mycket låg värme i ugnen med luckan på glänt – under 80 grader – så låg värme som möjligt. Då tar det något dygn. När chilin är torkad kan du spara den i lufttät burk.

Share this post