Blogga

Vad ar skillnaden pa Flansforband jamfort med svetsforband?

Vad är skillnaden på Flänsförband jämfört med svetsförband?

Gängade flänsar används för speciella omständigheter, eftersom deras främsta fördel är att de kan fästas på röret utan svetsning. Trådad fläns används oftast vid lågtryckstillämpningar och mindre rör (upp till 4 ”nominellt). Ibland är en tätningssvets också används i samband med den gängade anslutningen.

Hur många Svetslicenser finns det?

Svetslicens är något som endast företag fick för flera år sedan och då i samband med svetsning av tryckbärande anordningar. Det regelverket upphörde årsskiftet 2006/2007. Idag pratar man om svetsarprövningsintyg eller svetarprövningscertifikat.

Vilket A-mått har min husvagn?

A-måttet är längden från marken, genom hela förtältskenan och ner till marken igen (ca. 30 cm ut til siden). Lättast mäter du med hjälp av ett snöre (se bilden).

Hur stort A-mått?

Den längden i cm är ditt A-mått. T. ex. snörlängd = 9,5 meter = A-mått: A950.

Varför svetsa?

Svetsning innebär att man sammanfogar metall. Sammanfogningen sker med eller utan tillsatsmaterial. Sammanfogningen sker genom en energitillförsel som sker genom lokal uppvärmning till minst grundmaterialets smälttemperatur.

Får man svetsa utan licens?

Systemet med svetslicenser upphörde i princip med PED:s ikraftträdande 2002 och har idag ersatts med andra krav. Exempelvis certifiering mot EN ISO 3834 samt kvalificering av svetsprocedurer och svetsande personal. Certifiering tar dock ett större grepp om den svetsande verksamheten och dess ledningssystem.

Hur går en Svetsarprövning till?

Hur går det till vid en svetsarprövning?

  1. Steg 1 – Beställare och svetsare/svetsoperatör ansöker om certifiering.
  2. Steg 2 – En svetskontrollant från Kiwa övervakar provläggningen och verifierar att svetsaren/svetsoperatören följer angiven pWPS/WPS och uppfyller de krav som ställs i standarden.

Hur mäts A-måttet på en husvagn?

Share this post