Trendig

Vilka religioner har kloster?

Vilka religioner har kloster?

Klosterväsen finns i flera religioner, bland annat kristendom, hinduism, buddhism och daoism. Det indiska (sanskrit) ordet för kloster är vihara, vilket givit namn åt provinsen Bihar. Se även klipptempel. Abbedi kallas ett kloster som styrs av antingen en manlig föreståndare, abbot, eller en kvinnlig, abbedissa.

Vad skiljer västerländsk lycka från buddhistisk lycka?

Buddhismen strävar alltså mot att upphäva allt mänsklighetens lidande. Lycka är inget mål i sig, utan en positiv bieffekt som ”drabbar” dem som lyckas utplåna sitt begär efter lycka!

Vad äger en munk?

Munkar följer och lever efter 227 särskilda regler, och de får egentligen endast äga 8 personliga ägodelar. En matskål, en vattensil, en rakkniv, tre set av klädedräkten, en nål och ett bälte av tyg. Allt hår på huvudet, även ögonbryn, rakas av.

Vad betyder klosterordnar?

Hundratusentals katoliker är idag medlemmar i olika klosterordnar. Dessa har den första kristna församlingen som förebild. Varje orden har sina regler, men samtliga munkar och nunnor måste följa de tre klosterlöftena om sexuell avhållsamhet (celibat), fattigdom och lydnad…

Vilken livssyn har munken nunnan?

Att vara munk eller nunna är den högsta av alla existensformer. Buddha var också enligt traditionen mycket noga med att det skulle vara munkar som förde hans lära vidare. Munkens och nunnans levnadssätt är ett ideal för alla människor eftersom de anses ha kommit längst på vägen mot nirvana.

Vad är Livstörst inom buddhismen?

Inom buddhismen är nirvana det yttersta målet, vilket kan beskrivas som ett upphörande av lidande och befriande från återfödelsen. Dit kommer man genom att behärska och slutligen släcka sin “livstörst”, som beskrivs som ursprunget till allt lidande.

Vad är västerländsk buddhism?

Att buddhism i väst främst fokuserar på meditation och personlig upplevelse skiljer sig från traditioner i Asien där det är större fokus på ritualer och klosterlivet (2002, 272).

Share this post