Allmänning

Vilka ar langtidsarbetslosa?

Vilka är långtidsarbetslösa?

En person som varit arbetslös i mer än ett halvår räknas som långtidsarbetslös. Antalet långtidsarbetslösa har stigit sedan mitten av 2019 men utvecklingen har intensifierats i samband med senaste årets coronapandemin. I februari hade 159 600 personer varit arbetslösa i minst 27 veckor.

Hur många svenskar är långtidsarbetslösa?

Antalet långtidsarbetslösa (arbetslösa i minst 27 veckor) i åldern 15-74 år uppgick till 164 000 under första kvartalet 2021, icke säsongrensat. Av dessa var 74 000 kvinnor och 90 000 män. Antalet arbetslösa ungdomar i åldern 15–24 år uppgick till 152 000 personer, icke säsongrensat.

Vad menas med sysselsättningsgrad?

Sysselsättningsgraden anger andelen sysselsatta personer av befolkningen i åldern 15–74 år. En sysselsatt person är en person som under en viss vecka (referensveckan) utfört något arbete i minst en timme som anställd, egen företagare eller medhjälpare i företag tillhörande en familjemedlem.

Vilka politiska och ekonomiska åtgärder finns för att få fler i arbete?

Regeringen strävar fortsatt efter att fler arbetslösa med utbildningsbehov väljer att studera. Under 2020 och 2021 har regeringen satsat på fler utbildningsplatser inom yrkesutbildning på komvux, inom yrkeshögskolan, universitet och högskolor samt folkhögskolan.

Hur många av de arbetslösa är invandrare?

Enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar uppgick arbetslösheten bland utrikes födda till 19,5 procent år 2021. Bland inrikes födda var motsvarande siffra 5,4 procent. Gruppen utrikes födda är dock diversifierad och beroende på hur man delar in den ser bilden väldigt olika ut.

Hur många långtidsarbetslösa?

Antalet arbetslösa fortsätter att minska samtidigt som långtidsarbetslösheten är fortsatt hög. I slutet av augusti var drygt 188 000 personer långtidsarbetslösa. Mer än hälften av dem har varit utan arbete i mer än två år.

Hur många utrikesfödda är arbetslösa?

Hur räknar jag ut min sysselsättningsgrad?

Sysselsättningsgraden beräknas från arbetsschemat, om en anställd arbetar i snitt 20 timmar per vecka på ett företag där arbetstiden för heltid är 40 timmar blir sysselsättningsgraden 50 procent. Programmet räknar fram ett snittvärde för de anställda som bytt arbetsschema under semesterperioden.

Vad innebär en full och trygg sysselsättning?

Full sysselsättning innebär att de personer som i ett samhälle vill arbeta får tillgång till en anställning med bra arbetsvillkor, utan att behöva vara ofrivilligt arbetslösa. Det finns flera definitioner av full sysselsättning, men vanligtvis gäller att arbetslösheten inte får överskrida ett visst antal procent.

Share this post