Frågor

Vad menas med uthallighet?

Vad menas med uthållighet?

Uthållighet förknippas ofta med den maximala syreupptagningsförmågan. I de flesta fall är detta en felaktig koppling. Kondition definieras som den maximala syreupptagningsförmågan medan uthållighet hänger samman med förmågan att hålla ut länge under en tävling eller under träning.

Hur får man uthållighet?

Muskler kan tränas på olika sätt:

  1. Öka musklernas uthållighet. Exempelvis genom styrketräning där du lyfter en vikt så många gånger som möjligt.
  2. Öka muskelstyrkan. Exempelvis genom styrketräning där du lyfter en så tung vikt som möjligt i endast ett eller några få lyft.
  3. Bygg upp musklernas volym och omfång.

Varför skall du träna uthållighet?

Att variera sin uthållighetsträning har många positiva effekter. Till exempel kan man genom att variera mellan skidor, löpning och vattenlöpning få till en högre volym i sin träning än om man bara springer.

Vilka tre delar kan uthållighet delas in i?

Medel intensiv träning (uthållighetsträning) Genomförs normalt som kontinuerligt arbete under en längre tid, men kan även genomföras som intervallträning med långa arbetsperioder (minst tre minuter) och kort vila (inte mer än en minut).

Vad är Submaximalt konditionstest?

Beskrivning: Testpersonen får cykla på en individanpassad submaximalbelastning (ca 60 % av VO2max) under ca 6 minuter samtidigt som pulsen registreras. Utifrån pulsvärdet kan man sedan uppskatta den aeroba effekten. Aerobeffekt är ett mått på hur mycket syre som kroppen klarar av att förbruka under maximalt arbete.

Varför ska du träna uthållighet?

Både mitokondrier och kapillärer blir det fler av när vi uthållighetstränar. Med det får vi en ökad kapacitet att producera energi vilket gör att vi kan hålla ut i vårt arbete längre tid.

Vad betyder uthållig styrka?

Uthållighetsstyrka är förmågan att stå emot utmattning vid prestation under en längre tid, t ex vid simning. Explosiv styrka är en typ av dynamisk styrka, men innebär även att rörelsen utförs snabbt med maximal hastighet. Ett bra exempel är sprinterlöparna.

Vad påverkar uthållighet?

Faktorer som påverkar löpekonomin Den största delen av arbetsekonomin utgörs av den biokemiska effektiviteten, där faktorn som uppmärksammas är den fysiologiska verkningsgraden det vill säga hur mycket av energin och syret som går till att själva rörelsen och hur mycket som försvinner i värme.

Vad är Kapillärtäthet?

När antalet kapillärer ökar kan musklerna utnyttja en större andel av syret som finns i blodet. Kapillärtätheten bidrar även till att blodet kan passera genom flera blodkärl, vilket påverkar blodkropparnas hastighet och deras förmåga att transportera syre.

Vad är aerobt arbete?

Enkelt uttryckt kan man säga att aerob träning är träning där du inte får syrebrist och mjölksyra. När du tränar kroppens uthållighet under en längre tid använder du det aeroba systemet, alltså när kroppen hela tiden hinner ta upp så mycket syre att den orkar fortsätta jobba.

Share this post