Allmänning

Vilka speciallagar finns?

Vilka speciallagar finns?

Exempel på speciallagstiftning respektive ramlag Socialtjänstlagen (SoL) är en ramlag, medan lagen om vård av missbrukare (LMV), samt lagen om vård av unga (LVU) är speciallagstiftning. I SoL regleras allmänna bestämmelser som styr socialtjänstens arbete.

Vad är speciallagstiftning?

Speciallagstiftning. De flesta av kommunernas och landstingens uppgifter regleras i det som kallas speciallagstiftningen. Hit hör till exempel socialtjänsten (socialtjänstlagen), hälso- och sjukvården (hälso- och sjukvårdslagen), miljö- och hälsoskydd (miljöbalken) samt för-, grund- och gymnasieskolan (skollagen).

Vad får inte en kommun syssla med?

Kommunal affärsverksamhet Den sjunde paragrafen lägger grunden till en annan princip: kommuner får inte driva företag, annat än om det är allmännyttigt och utan vinstsyfte. Att det ska ske utan vinstsyfte brukar kallas för självkostnadsprincipen.

Vad innebär det att en lag är en ramlag?

Hälso- och sjukvårdslagen är en så kallad ramlag, det vill säga en lag som innehåller mål och riktlinjer för all hälso- och sjukvård. Den anger vilken vård som landstinget, kommunen och andra vårdgivare är skyldiga att erbjuda. Ett exempel är Vårdgarantin som är inskriven i hälso- och sjukvårdslagen.

Vad menas med likställighetsprincipen inom Bolagsrätten?

En central utgångspunkt i den finska bolagsrätten är aktieägarens företrädesrätt till nya aktier när aktiebolaget utför aktieemission (Aktiebolagslagen 624/2006, ABL, 9:3).

Vad är Lokaliseringsprincipen?

Lokaliseringsprincipen innebär kortfattat att en kommun som utgångspunkt endast ska bedriva verksamhet inom det egna geografiska området.

Vad är skillnaden på en ramlag och rättighetslag?

Det finns två olika typer av lagar som regioner och kommuner arbetar efter: Ramlag som beskriver inriktning och mål. Den reglerar inga detaljer. Rättighetslag som innebär att man kan kräva de rättigheter som finns i lagen i domstol.

Share this post