Blogga

Vad innebar Skvallerteorin?

Vad innebär Skvallerteorin?

Enligt ”skvallerteorin” är språket ett sätt att skapa välbefinnande och gruppsammanhållning att talet egentligen är en avancerad form av nynnande. Robin Dunbar menar i sin bok Grooming, Gossip and the Evolution of Language att språket motsvarar andra primatets plockande av pälsen, och liknande.

Vilka generella slutsatser man kan dra om språkutveckling?

Dra en slutsats om hur och varför språk förändras (som kan dras från artikeln)….Aitchison talar om att det finns tre perspektiv:

  • Språk utvecklas mot allt bättre former.
  • Språk degenererar allt eftersom, blir sämre.
  • Språk förändras (bra och dåligt har inte med saken att göra)

Hur började vi tala?

Sannolikt uppstod språket hos homo erectus för högst 2,5 miljoner år sedan. Därmed påbörjades en utveckling där gester och enstaka läten och ord på en miljon år hade förfinats till avancerade berättelser som bär hela vår kultur. För det mänskliga språket visade sig vara ett öppet system som hela tiden förändras.

Hur är svenska släkt med andra språk?

Den indoeuropeiska språkfamiljen. Svenskan är ett germanskt språk och på nära håll släkt med de andra nordiska språken. Svenskan är på längre håll även besläktad med språk som engelska och tyska, och ytterst med andra indoeuropeiska språk.

Vilka språk har påverkat Nusvenskan?

Från fornsvenska till nusvenska. Mycket har hänt med svenska språket de senaste tusen åren….Några sådana förändringar är:

  • Under hela medeltiden, omkring år 1000–1500, var påverkan från tyskan stor, framför allt på ordförrådet: arbete, betala, bli, möjlig är alla tyska lånord.
  • Dagens tvåkasussystem införs.

Vad startade Nusvenskan?

Nusvenska är den svenska som talas och skrivs sedan sekelskiftet 1900. Man brukar koppla August Strindbergs verk till början av den nusvenska epoken. 1900-talet kännetecknas språkligt av att ett standardspråk, ”rikssvenska”, blir allt vanligare beroende huvudsakligen på masskommunikation genom radio och TV.

Share this post