Innehållsförteckning
Vilka kollektivtrafik finns det?
De vanligaste kollektiva färdmedlen är tåg, spårvagn och buss, men även taxi, flyg och sjötrafik kan under vissa omständigheter betraktas som kollektivtrafik. Det finns olika kollektivtrafiklösningar som utvecklas för att effektivisera kollektivtrafiken för operatörer, förare och passagerare.
Hur rullar tåg?
Genom att tåget rullar med hårda stålhjul på hårt stålräls blir också rullmotståndet mycket liten (jämfört med gummihjul som rullar på asfalt), vilket bidrar till att göra tåget till ett energisnålt transportmedel. Beträffande persontåg, så är tågets massa per passagerare relativt stor.
Vilka sträckor kör SJ?
SJ Nattåg. Nattåg körs i egen regi på sträckorna Göteborg–Duved, Göteborg–Umeå, Stockholm–Umeå och Malmö-Stockholm. Dessutom körs på uppdrag av Trafikverket nattåg Stockholm-Duved. Fram till december 2020 körde man även nattåg på uppdrag av Trafikverket Stockholm–Luleå/Narvik, men den trafiken utförs numera av Vy Tåg.
Vilka tåg har SJ ställt in?
Med vår app får du SJ trafikinfo direkt i mobilen Genom att söka på tågnummer eller station och datum kan du enkelt se om ditt tåg är i tid, om det är några inställda tåg eller tågförseningar och läsa om kommande banarbeten.
Varför ska man inte ha gratis kollektivtrafik?
– Konsekvensen riskerar därför att bli ökade kostnader för det offentliga, då fler reser kollektivt, samtidigt som miljö och hälsa påverkas negativt då färre går och cyklar. Hur åtgärden finansieras har stor betydelse för vilka de samlade effekterna blir, menar han.
Måste man ha munskydd på buss?
När det inte går att hålla avstånd rekommenderas vuxna att använda munskydd under resan. Rekommendationen gäller alla kollektiva färdmedel, till exempel buss, tåg eller färja. Du bör själv ha med dig ett munskydd om du planerar att resa i kollektivtrafiken.
Hur byggs järnvägar?
Ett järnvägsprojekt ska planeras enligt en särskild process som styrs av lagar och som slutligen leder fram till en järnvägsplan. Processen kallas planläggningsprocess och arbetet med att ta fram en järnvägsplan kallas planläggning. I planläggningsprocessen utreds var och hur järnvägen ska byggas.