Blogga

Vad ar en snabbchuck?

Vad är en snabbchuck?

Snabbchuck. Snabbchucken underlättar verktygsbytena eftersom den inte kräver någon specialnyckel. Till det yttre känner du igen snabbchucken på den räfflade vridhylsan. Chuckarna på slagborrmaskiner tål givetvis slagborrning.

Vad är en slagborrmaskin?

En slagborrmaskin är bra när du ska borra i hårdare material, till exempel betongväggar. Till skillnad från en vanlig borrmaskin som roterar in skruv, slås skruven in med en slagborrmaskin. Kombinationen av slag och rotation gör att skruven får bättre fäste även i hårdare material.

Hur fungerar en Bergborr?

Den viktigaste delen i en bergborrmaskin är kolven, den kastas framåt och slår mot borrstångens nacke. Kolvens rörelseenergi övergår härifrån till stången i form av en stötvåg. För att kunna borra till önskat håldjup kan det vara nödvändigt att skarva ihop flera borrstänger.

Vad ska man ha en slagborrmaskin till?

Slagborr. En slagborr använder vanliga borr och kan användas för olika material som sten, murverk, trä och metall. Det enda material slagborrar inte är lämpade för är betong.

Vad är en borrchuck?

Chuck och morsekona Snabbchuck som spänns för hand, och chuck med nyckel för större vridmoment. I en pelarborrmaskin är spindeln vanligen försedd med en invändig morsekona. Chuckarna på bilden till höger är avsedda för cylindriska borr, och har båda morsekona som finns i olika storlekar i ett standardsystem.

Hur byter man chuck?

Steg 1: Skruven sitter vänstergängad och måste vridas medurs för att skruvas upp. Steg 2: När skruven har tagits bort, placera en lämplig insexnyckel i chucken och dra åt käftarna. Steg 3: Knacka sedan i änden av insexnyckeln för att lossa chucken (chucken har en vanlig gänga så skruva den i moturs riktning).

Hur fungerar en borrigg?

I dagbrott borrar man ofta hål nedåt med borriggar på ytan. Där använder bergarbetaren ofta en av två metoder med tillhörande maskiner, sänkhammare eller topphammare. Istället för att borra nedåt kan dessa borriggar också borra hål med vinkel. Det gör man för att säkerställa stabiliteten i dagbrottens väggar.

Vad kan man använda en borrmaskin till?

Borrmaskinen är det enklaste verktyget i borrmaskin-släktet. Verktyget är utrustat med justerbar chuck och eftersom den saknar slagfunktion används den främst för att borra i mjukare material som trä och metall.

Varför lossnar borren?

4. Du kör på fel hastighet. Att trycka full gas och få jobbet överstökat kan vara frestande, inte minst om du har många hål att borra (eller om du bor i lägenhet och vill vara schysst mot grannarna). Dessvärre kan fel hastighet leda till att allt går åt pipan, att borret går sönder och att hålet uteblir.

Vad heter den del på borrmaskinen som man sätter fast borren i?

Svarv, där borret står still medan arbetsstycket sätts fast i en roterande chuck.

När använder man slagborr?

Hur använder man en slagborr?

En slagborr roterar precis som en skruvdragare men har dessutom en slagfunktion. Borren slår ner skruven samtidigt som den roteras, vilket ger betydligt mer kraft. Det är därför slagborrmaskiner ofta används till tuffare och hårdare material som betong, medan skruvdragaren främst används till trä och gips.

Share this post