Rekommendationer

Var ar balen pa kroppen?

Var är bålen på kroppen?

Bålen är själva navet i kroppen och består av mag- och ryggmuskulaturen samt musklerna runt höften och skuldrorna. Man kan tänka sig bålen som stommen i ett hus. Det är stommen som ger huset stabilitet och det är oerhört viktigt att den är stark och solid innan man bygger resten av huset.

Vad gör Bålmusklerna?

Man kan säga att bålmusklerna – alltså dina mag- och ryggmuskler – formar en slags korsett runt ryggraden och magen. De stabiliserar överkroppen när du rör dig och gör dig uthålligare så att du inte sjunker ihop om du står stilla en längre tid åt gången. Därför är det superviktigt att du är stark i bålen.

Vilka muskler ingår i Bålmusklerna?

Det består bålmusklerna av

  • Transversus abdominis är den djupast liggande magmuskeln som sitter ovanför den nedre delen av magen.
  • Obliquus internus abdominis är den djupa delen av de sneda magmusklerna.
  • Quadratus lumborum sitter i ländryggen där de flesta som har ryggbesvär upplever symptom.

Vad menas med bålen?

Magens och ryggens muskulatur är det vi kallar bålmuskulatur. Bålen är kanske kroppens viktigaste muskelparti. Det är bålens muskulatur som skyddar vår ryggrad, och därmed våra nervtrådar, från att hamna i ofördelaktiga positioner.

Kan man träna bålen varje dag?

– Det som stämmer är att du ska träna magen och bålen sist på varje pass eftersom den påverkar hela kroppen om den är slutkörd. Jag tycker däremot att du ska tänka på magen på samma sätt som andra muskler. Tränar du fyra gånger i veckan kan du köra ordentligt två gånger, det räcker.

Hur viktig är bålen?

En stark bål har stor betydelse för vår kroppshållning som är oerhört viktig för en hälsosam livsstil. En stabil bål minskar snedbelastning på leder, ger bättre balans, minskar risken för diskbråck samt gör att det blir lättare att klara av styrkeövningar.

Har fokus på bålen?

Core, engelska kärna, är träning för mage-, bål- och ryggstabilitet. Träningen är oftast upplagd som ett pass med lite enklare övningar till att börja med, för att värma upp. Det hela har stort fokus på bålen, dvs.

Hur man tränar de inre magmusklerna?

Stå på alla fyra med händerna under axlarna och knäna under höfterna. Hitta en neutral svank. Sug in naveln lätt. Lyft dina knän 1 cm från underlaget och känn aktiveringen av dina inre magmuskler.

Vad är Bålstyrka?

Den är en kombination av din magmuskulatur och ryggmuskulatur och används hela tiden. Med en stark bål orkar du ha en bra hållning hela dagen på både jobbet och träningen. Bålstyrka är en uthållig egenskap som behöver underhållas och i många fall förbättras för att ha så god effekt som möjligt.

Share this post