Frågor

Vad innebar det att vara hovleverantor?

Vad innebär det att vara hovleverantör?

Att bli Kunglig hovleverantör är en hedersutnämning som tilldelas företag som bevis på att företagets produkter eller tjänster är uppskattade av någon medlem av Kungafamiljen. Hovleverantörskap beviljas av H.M. Konungen.

Vilka uppgifter har kungen och kungafamiljen?

Kungen är som statschef Sveriges främste representant. Han ska dessutom ”vara en samlande symbol för nationen” enligt 1974 års regeringsform och riksdagsordning. De obligatoriska funktioner som finns kvar efter Torekovskompromissen är: Representera Sverige och vara en samlande symbol för nationen.

Hur mycket tjänar kungen per månad?

Ge kungen samma lön som statsministern och talmannen Det nya arvodet är om 164000 kronor i månaden.

Hur stor del av skatten går till kungen?

Sverige – 146 miljoner kronor Enligt höstbudgeten bidrar vi skattebetalare till 146,4 miljoner kronor till apanaget under 2020. Alltså betalar vi nära 15 kronor per person. Pengarna användas till representation, resor och kostnaderna för hovets personal på drygt 200 personer, enligt kungahusets hemsida.

Vilka företag är kungliga hovleverantörer?

Lista över svenska hovleverantörer[redigera | redigera wikitext]

  • Abba Seafood (Orkla Foods Sverige)
  • Abu AB.
  • Amanda Christensen AB.
  • Annas Pepparkakor.
  • Arla Foods varumärket Kvibille.
  • Arvid Nordquist H.A.B.
  • Askwalls Gravyr AB.
  • Atelier Borgila AB.

Vad krävs för att bli kunglig hovleverantör?

För att kunna bli utnämnd till Kunglig Hovleverantör måste företaget ha bedrivit verksamhet i minst fem år och ha skött sin ekonomi på ett klanderfritt sätt. Det förutsätts också att företag som ansöker om hovleverantörskap tillämpar ett strukturerat miljöarbete.

Får kungen göra vad han vill?

Kungen kan inte åtalas för sina gärningar. Detta regleras i 5 kap. 8 § regeringsformen. Den straffrättsliga immuniteten omfattar alla gärningar, både sådana som utförs i tjänsten och sådana som är av rent privat natur.

Hur mycket pengar får kungen varje år?

Stora delar av den svenska kungafamiljen uppbär apanage årligen. Det handlar om en del av skattebetalarnas pengar som årligen tilldelas till kungen, som bestämmer hur pengarna ska fördelas. År 2020 tog hovet emot 146 miljoner kronor totalt i form av apanage.

Hur mycket får svenska kungen i lön?

2019 uppgick apanaget till ca: 141 miljoner kronor. Apanage härstammar från Frankrike, där det var ordet för de pengar som konungens icke förstfödda barn fick. Den äldste sonen ärvde alltid tronen, och för att stötta de yngre barnen fick de pengar, land eller annan egendom.

Hur mycket tjänar kungen 2021?

Under 2021 uppgick apanaget till totalt 147.9 miljoner kronor. Därmed fick det svenska kungahuset en ”löneökning” med nästan två miljoner kronor sedan året innan då de, enligt riksdagen, fick 146 miljoner kronor. Sveriges kungafamilj ligger dock i lä jämfört med övriga kungahus runtom i Europa.

Kan kungen få straff?

Kungen har åtalsimmunitet gäller straffrättsligt, dock inte civilrättsligt. Det innebär att han kan inte åtalas för exempelvis fortkörning eller mord.

Share this post