Allmänning

Vad ar en terapeut?

Vad är en terapeut?

Ordet terapeut har sitt ursprung i den antika grekiskan, där det traditionellt använts som synonym till tjänare, vårdare eller betjänt. I dagligt tal idag används terapeut som en mycket bred beskrivande titel för personer som jobbar med vård eller hälsa av olika slag.

Vad gör terapeuten?

Psykoterapeuten behandlar psykiska problem i samtal med patienten, med utgångspunkt från den diagnos patienten har. Terapeuten kan arbeta med individer, par, familjer eller grupper under kortare eller längre tid.

Vad krävs för att kalla sig terapeut?

Legitimerad psykoterapeut Först behövs en grundutbildning, vilken kan vara allt från läkare till socionom till humanist. Utöver detta behövs dessutom en utbildning i psykoterapi, samt erfarenhet inom yrkesområdet. En legitimerad psykoterapeut är vad man kan tänka på som “legitimerad terapeut”.

Får vem som helst kalla sig terapeut?

Terapeut är liksom coach inte en skyddad titel. Och även om KBT är ett välkänt begrepp inom psykologin, och det finns utbildade psykologer som ägnar sig åt KBT-terapi, kan vem som helst kalla sig för KBT-terapeut, utan att ha någon utbildning alls.

Vad är terapiform?

Terapin bygger på en överenskommelse mellan klienten och terapeuten om fastställda ramar gällande sekretess, tider, arvode, frekvens och tidsperspektiv. Under terapitimmarna är klienten fri att välja teman för samtal, reflektera över sig själv, bearbeta sina motiv, beteenden, relationer.

Vem får ge terapi?

”Det är bara legitimerade psykoterapeuter som får bedriva psykoterapi.” Långt svar: Psykoterapi är inte en skyddad aktivitet. Vem som helst får bedriva psykoterapi. Dock får man inte kalla sig psykoterapeut om man inte har Psykoterapeutexamen.

Är psykolog ett bra yrke?

Många patienter kräver att få träffa en psykolog, en trend som håller i sig, och allt fler yrkesgrupper efterfrågar samarbete med psykologer i olika verksamheter. Politiker talar alltmer om den psykiska ohälsan som en prioriterad fråga. Utvecklingen tyder på en fortsatt stor efterfrågan på psykologer.

Är det roligt att vara psykolog?

I dag finns det inga kända svenska psykologer vilket är synd. Det roligaste med yrket: Det är ett väldigt varierande yrke där man hamnar i många spännande sammanhang. Som psykolog är man också en del i utvecklingsprocessen.

Share this post