Blogga

Vad ska tacka underhallet?

Vad ska täcka underhållet?

Underhållsbidrag är pengar som den förälder som inte bor med barnet ska betala till den förälder som barnet bor hos. Underhållsbidraget ska användas till barnets boende, mat och fritidsintressen. Försäkringskassan kan hjälpa er att beräkna hur stort bidraget ska vara.

Vad är skillnad på underhållsbidrag och underhållsstöd?

Om man inte kan betala underhållsbidrag eller om man inte kommer överens med den andra föräldern, så går Försäkringskassan in och betalar ut underhållsstöd. Detta underhållsstöd kräver sedan Försäkringskassan tillbaka, helt eller delvis, av den underhållsskyldiga föräldern.

Vad omfattar underhåll?

Underhållsbidrag är pengar som föräldern som inte bor med barnet ska betala till den förälder där barnet bor. Underhållsbidraget ska användas till barnets boende, mat och fritidsintressen.

Vad ingår i föräldrars underhållsskyldighet?

Föräldrars underhållsskyldighet regleras i 7 kap. föräldrabalken (FB). Föräldrarna ska svara för underhåll till barnet efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. Hänsyn ska tas till barnets egna inkomster och tillgångar samt till barnets sociala förmåner.

Vad ingår i underhållsbidrag 2021?

Höjt underhållsstöd

  • 1 673 kronor per månad till och med den månad barnet fyller 11 år.
  • 1 823 kronor per månad till och med den månad barnet fyller 15 år.
  • 2 223 kronor per månad från och med månaden efter att barnet har fyllt 15 år.

Måste man betala underhåll för barn?

Måste jag betala underhåll för barnet? Ja, du är skyldig att betala underhåll för ditt barn oavsett om du är bosatt i samma land som barnet eller inte. Kontakta Försäkringskassan på +046 10 – 115 10 10 om du vill veta mer om underhållsskyldighet i internationella situationer.

Vad ingår i underhållskostnader?

kostnader för mat, kläder, hygien, omsorg och fritidsaktiviteter inräknas.

Kan man begära underhåll i efterhand?

Underhållsstöd kan bara betalas ut en månad retroaktivt, alltså en månad tillbaka i tiden (18 kap. 13 § SFB). Sammanfattningsvis går att konstatera att din pappa är underhållsskyldig och att din mamma kan kräva underhållsbidrag i efterhand. Dock bara för tre år tillbaka i tiden.

Share this post