Frågor

Vad raknas som troja?

Vad räknas som tröja?

En tröja är en typ av klädesplagg tillverkat av människan. Det bärs på kroppen, som skydd mot kyla, väta eller värme men kan även användas som en kroppsprydnad. Tröjan är ofta långärmad, det vill säga den har ärmar som täcker armarna. Kortärmade tröjor finns dock av typen T-shirt (T-tröja).

Vad kommer t shirten ifrån?

Ursprunget till t-tröjan är inte helt klarlagt. Sannolikt utvecklades den dock som undertröja för amerikanska armén, inspirerad av de bomullströjor som europeiska soldater använde under första världskriget.

När kom t shirten till Sverige?

Innan 1920 hade T-shirt blivit att allmänt begrepp och populariteten av plagget ökade stadigt under årtiondena. T-shirts med tryck var dock något som först började dyka upp på 1950-talet men var något som verkligen tog fart vid årtiondets slut och under 1960-talet.

Vad heter delarna på en tröja?

Rita av tröjans delar från mönsterarket: ärm, bakstycke, framstycke. Lägg ut delarna på lämpliga tygbitar och klipp ut med sömsmån. Var noggrann med trådriktningen. Om man bara har små bitar kan man bra sy ihop två bitar till ett framstycke eller en ärm, kom då bara ihåg den extra sömsmånen i skarvarna av delarna.

Vad består en tröja av?

Bomullen fraktas till en textilfabrik där den spinns till tråd. Tråden färgas och vävs till tyg. Textilfabrikens processer kräver mycket energi och vatten, samt kemikalier för färgning och bearbetning av textilierna. På grund av exponeringen för kemikalier är det ofta hälsovådligt att jobba i en tygfabrik.

När uppfanns t shirten?

T-shirten sägs härstamma från ”tunikan” som användes frekvent i Europa. Mest känd är nog tunikan från Romartiden och antikens Egypten. Tunikan användes även så långt tillbaka i tiden som 3.000 år före Kristus. Tunikan bars också på 200-talet och den liknade även den tunika som Bockstensmannen bar 1.100 år senare.

Hur tillverkas tröja?

Hur skapas en tröja?

På spinneriet passerar bomullsfibrerna genom diverse olika maskiner som rengör bomullen, sen kammas fibrerna och läggs parallella med varandra. De tvinnas sedan i olika tjocklekar tills garnet fått den grovlek som önskas. Flera trådar kan också tvinnas ihop till ett garn. Hela processen kräver väldigt mycket energi.

När skapades t-shirt?

Hur lång livslängd har en t-shirt?

En t-shirt används i genomsnitt 30 gånger och tvättas 15 gånger. Om den istället används 60 gånger kan klimatpåverkan halveras, förutsatt att fler användningar ersätter ett nyinköp” Det spelar även stor roll hur du tar dig till butiken.

Hur mycket tyg går det åt till en tröja?

Tygåtgång: Mät från axeln och ner hur lång du vill ha tröjan/skjortan, ta det dubbla måttet och lägg till för sömsmån. Hur långa ärmarna blir beror på hur brett tyget är. Om du vill ha längre ärmar går det åt mera tyg och man får skarva.

Hur tillverkas en tröja steg för steg?

Share this post