Ny

Vad betyder RF betong?

Vad betyder RF betong?

RF Relativ Luftfuktighet och urtorkning. Det handlar om fuktigheten i betongen och är en av de absolut vanligaste samtalsämnena när det gäller betong i vår kundtjänst. Oftast yttrar det sig i ytbehandlingar, så som färg, puts, lack med mera som släpper eller klara ytbehandlingar som blir mjölkiga och immiga.

Hur länge ska man låta en betongplatta torka?

VCT – vatten cement talet Torktiden för betongplattan är starkt beroende av vct, dvs vatten/cement talet. Hur mycket vatten används vid gjutningen. För att torka ut en betongplatta gjuten med vct 0,5 torkar på cirka 45 dagar.

Hur lång tid tar det innan betong torkar?

Men för att svara på frågan ”Hur länge ska betong torka?” Torkningstiden är i allmänhet 24 till 48 timmar. Vid denna tidpunkt kommer grannhunden inte att lämna sina fotavtryck i den, men du bör inte köra tung utrustning kring området. De flesta blandningarna når sin fulla styrka inom 28 dagar.

Hur mäter man RF i betong?

Vilket mätinstrument ska jag använda? Vanligtvis används en RF-mätare vid mätning i betong. Man borrar då ett hål av lämplig diameter och djup, varefter proben sticks ner och efter viss tid registrerar materialets relativa fuktighet. Det är viktigt att mätinstrumentet är riktigt kalibrerat.

När kan man slipa betong efter gjutning?

När du identifierat de olika utbuktningarna i betongplattan så kan du slipa ner den men också försöka att jämna till den med spackel om det är lite svackor.

Hur länge måste man vänta efter gjutning?

Detta beror dock på hur varmt det är, betongsort, vct tal mm mm. Det jag brukar rekommendera är att man bygger inifrån och ut, dvs man kan bygga ett stomrest hus ganska fort. Ge det en vecka dock. Då är det helsäkert att betongen klarar infästningarna.

När är betong färdig?

Omkring 6-7 grader är en optimal temperatur för betongens härdning, då får man den bästa strukturtillväxten. En rå höstdag när temperaturen närmar sig 0 grader kan härdningstiden vara 8-10 timmar, vilket är okej. Vid gjutning under 0 grader måste speciella åtgärder vidtas. Färsk betong får nämligen aldrig frysa.

Hur stelnar betong?

Betongen hårdnar på grund av den kemiska reaktion som uppkommer när vatten blandas med cement. Därigenom utvecklas värme och detta gör att man kan gjuta i betong även när det är mycket kallt. Om betongen tillåts frysa i färskt tillstånd finns dock risk för betydande hållfasthetsförluster.

Share this post