Frågor

Hur gammal ar Katniss Everdeen?

Hur gammal är Katniss Everdeen?

När berättelsen börjar har det gått 74 år sedan upproret och huvudkaraktären Katniss Everdeen är 16 år och bor i distrikt 12 med sin mor och tolvåriga syster Primrose. Andra karaktärer som finns med i The Hunger Games är Gale Hawthorne, Peeta Mellark, Effie Trinket, Haymitch Abernathy, President Snow och Cinna m.

När och under hur lång tid utspelar sig Hungerspelen?

Det är sällan det bara är 2067 och ungefär som nu. ”Hungerspelen” utspelas i framtiden, när en massa krig har skakat Nordamerika, så att hela landet är uppdelat i distrikt. De flesta distrikt är väldigt fattiga, jag tänker ”tillbaka till 1800-talet” när jag läser beskrivningarna av huvudpersonen Katniss vardag.

Vad är en Härmskrika?

Så man får kanske tänka sig härmskrikan som en korsning mellan fåglar i den här stilen. Lite mindre än en kaja, och inte helt enfärgad fjäderdräkt. UPPDATERING: i uppföljarna får man reda på att härmskrikan är svart med vita fläckar på vingarna.

Vem spelar Peeta Mellark?

Joshua Ryan ”Josh” Hutcherson, född 12 oktober 1992 i Union, Kentucky, är en amerikansk skådespelare….Josh Hutcherson[redigera | redigera wikitext]

Aktiva år 2002–
Betydande roller
Jesse Aarons i Bron till Terabitia Peeta Mellark i The Hunger Games-filmerna
IMDb SFDb

Varför skapades Hungerspelen?

För att kväsa uppror och påminna befolkningen om regimens makt arrangeras varje år Hungerspelen, en brutal kamp där 24 ungdomar från Panems 12 distrikt slåss för att vinna – och överleva.

Vad går Hungerspelen ut på?

Varje år måste de 12 distrikten i Panem välja en tonåring pojke och flicka genom lottdragning till hunger- spelen, en TV-kamp på liv och död. Enbart vinnaren över- lever och vinner spelet. När Katniss (en tränad bågskytt), yngre syster Primrose lottas fram, tar hennes syster frivil- ligt hennes plats.

Vad har Hunger Games för budskap?

Suzanne Collins vill genom Hungerspelen förmedla ett meddelande om samhället. Våldet finns där för att hon vill prata allvar om makt och motstånd i ett ojämlikt samhälle, där varje distrikt symboliserar ett land i världen. Det kan också tolkas som att hon visar hur dagens USA är uppdelat i olika samhällsklasser.

Hur är Hungerspelen en dystopi?

Dystopin Panem Ett spektakel som hungerspelen eller gladiatorspelen kräver tre viktiga element enligt Collins: 1. En grym och totalitär regering, 2. Att tävlingen framställs som ett spektakel för en blodtörstig publik och 3. Att deltagarna blir avskrivna deras mänskliga värde och tvingade att delta i spelet.

Hur märker man att Katniss hela tiden tänker på publiken?

Hur märker man att Katniss hela tiden tänker på publiken? Ge två exempel ur boken! ”Jag märker att jag faktiskt ser fram emot den stunden med nöje.” (s. 161, rad 13-14) Katniss ser fram emot att döda.

Hur gammal är president Snow?

Ålder: 16 (The Hunger Games) 17 (Catching Fire, Mockingjay) 35+ (Epilog)

Är Katniss kär i Peeta?

Hans far var en god man, men Peetas mor var våldsam och både Peeta och hans bröder var föremål för hennes misshandel. Peeta var lite kär i Katniss Everdeen sen han var fem år gammal och han hörde henne sjunga.

Vad är motivet i Hungerspelen?

Motivet i boken är att förmedla den våldsamma sanningen som finns idag. Hur ett samhälle med stora skillnader i samhället och en högre makt ofta skapar motstånd. Suzanne vill symbolisera hur man inte ska dela upp ett samhälle som det tydligt framkommer i boken.

Vad betyder dekadent i Hungerspelen?

Panem består av en dekadent huvudstad som försörjs av tolv utarmade och hårt kontrollerade distrikt. Men distrikten förses inte bara med bröd, utan också med skådespel.

Hur börjar Hungerspelen?

Till Hungerspelen skickas en flicka och en pojke mellan 12 och 18 år från varje distrikt, vilket ger 24 ”spelungdomar”. De släpps in på en arena som kan vara vad som helst från en öken till ett vinterlandskap. Vinnaren är den som överlever genom att undvika de faror som finns i arenan samt döda sina medtävlande.

Vilket årtal utspelar sig Hunger Games?

Hungerspelen

Förlag för förstautgåvan Bonnier Carlsen
Utgivningsår 2008
Huvudpersoner Katniss Everdeen Peeta Mellark Gale Hawthorne
Utmärkelser Dorothy Canfield Fisher Children’s Book Award (2010)
Del i serie

Share this post