Populära

Nar polisanmaler Forsakringskassan?

När polisanmäler Försäkringskassan?

Vi polisanmäler när vi misstänker bidragsbrott Oavsett varför vi har betalat ut för mycket, ska den som fått ersättningen betala tillbaka. Om vi misstänker att det är ett misstänkt bidragsbrott gör vi alltid en polisanmälan.

Hur gör Försäkringskassan kontroller?

Om det gäller en ersättning som betalas ut under lång tid kontrollerar vi regelbundet att den som får ersättningen fortfarande har rätt till den. Vi kontrollerar även ärenden i efterhand, slumpmässigt eller utifrån att vi vet att det finns risk för fel.

Kan man lämna anonyma tips till Försäkringskassan?

Tipsa via vår e-tjänst Du som vill tipsa kan vara anonym. I e-tjänsten får du svara på frågor utifrån vad du vill tipsa om så att vi får den information vi behöver för att utreda tipset. Du kan också bifoga underlag som styrker dina uppgifter, till exempel utdrag från sociala medier eller ett arbetsgivarintyg.

Har FK rätt att göra hembesök?

Det oanmälda hembesöket genomförs av bl. a. säkerhetsskäl av två medarbetare. Dessutom tillkommer restid som kan variera beroende på hur Försäkringskassan organiserar sitt fuskarbete.

Vad händer om man lurade Försäkringskassan?

Två rättsliga förfaranden är möjliga vid felaktig utbetalning från Försäkringskassan. Vid misstanke om brott kan straffprocessen användas, dvs. polisanmälan, åtal och brottmålsrättegång.

Hur ändrar jag min inkomst på Försäkringskassan?

Mina sidor är dina personliga sidor där du själv kan starta och följa ditt ärende hos Försäkringskassan. Du kan anmäla, ansöka, ändra dina uppgifter och se vad som händer i ditt ärende.

Vem kontrollerar Försäkringskassan?

Försäkringskassan arbetar på uppdrag av riksdag och regering Varje myndighet har en instruktion som beskriver myndighetens grundläggande uppgifter. Där står också vilka bestämmelser i verksförordningen som är tillämpliga. Därutöver finns också regler om organisationen och om styrelsens ansvar och uppgifter.

Vem utreder bidragsbrott?

Myndigheter, kommuner och arbetslöshetskassor är skyldiga att anmäla till polis eller åklagare om de misstänker att någon begått brott enligt bidragsbrottslagen. Myndigheterna, kommunerna och arbetslöshetskassorna begär även regelmässigt tillbaka de felaktigt utbetalade pengarna.

Kan Försäkringskassan begära ut kontoutdrag?

Försäkringskassan får lov att begära ut bankuppgifter i ditt fall då ärendet rör bostadstillägg. Däremot finns det inget lagstöd för Försäkringskassan att begära ut bankuppgifter angående aktivitetsersättningen. Enligt lag har en person som ansöker om en förmån en uppgiftsskyldighet.

Vad är straffet för bidragsbrott?

På åklagarmyndighetens hemsida nämner man att normalstraffet för bidragsbrott är villkorlig dom eller dagsböter. Om brottet är ringa, d.v.s. om den felaktigt utbetalade summan är låg eller om det finns andra omständigheter som gör att brottet bedöms som mindre allvarligt, blir straffet i allmänhet enbart böter.

Share this post