Populära

Hur dukar man Dessertbestick?

Hur dukar man Dessertbestick?

Gafflarna till vänster och knivarna till höger. Soppa till förrätt: Skeden placeras till höger om kniven för huvudrätten. Dessert: Skeden läggs mellan tallrik och glasen – med skedens handtag till höger. Vill du även ha med en dessertgaffel så är dess plats framför skeden – men med handtaget åt vänster.

Hur lägger man besticken när man är klar?

Knivar och sked till soppa läggs till höger om tallriken, gaffel läggs till vänster. Alltså ska förrättens bestick ligga ytterst om det är första rätten som ska serveras. Eggen på kniven ska vara riktad mot tallriken. Dessertbestick läggs mellan glas och tallrik.

Hur man duka bordet?

Alla glas dukas i en rak linje ovanför kuverttallriken. Glaset till huvudrätten placeras centrerat i mitten ovanför kuverttallriken, vattenglaset längst till höger ovanför förrättsbesticken och glaset till förrätten ställs mitt emellan dessa två.

Hur håller man en gaffel?

I formella sammanhang håller man gaffeln i vänster hand. Den konvexa delen ska då vara uppåt. Bruket kommer från den gamla tron i kyrkan att gaffelns tenar uppåt var detsamma som djävulens tecken. Gaffeln var från början ett verktyg för att lämna offer av kött, frukt eller annat.

Hur lägga besticken efter avslutad måltid?

När man fortfarande äter, markeras detta genom att lägga besticken “tjugo i fyra”- eller som din man gör, i kors. När man ätit klart placeras de “fem i halv fem”, dvs. samlade på höger sida. Därmed vet serveringspersonalen om var man befinner sig i måltiden.

Hur lägger man besticken på restaurang?

Bestick – vad ska du tänka på? Du håller gaffeln i vänster hand och kniven i höger, tänk på att alltid använda dem samtidigt. Mat som inte behöver skäras kan givetvis ätas med enbart gaffel. Pausar du under middagen ska besticken placeras ”tjugo i fem”, lägg dem aldrig som åror, lutandes över tallriken.

Share this post