Ny

Hur gammal ar Erik Ponti i Ondskan?

Hur gammal är Erik Ponti i Ondskan?

Året är 1959. Erik Ponti är 16 år och bor i Stockholm tillsammans med sin mamma och en auktoritär och sadistisk styvpappa som tar första bästa tillfälle att rituellt bestraffa Erik med spöstraff.

Hur är rådsmedlemmarna utvalda?

Eleverna har bildat ett så kallat ”Rådet” som består av utvalda fjärderingare och de är de som styr den berömda Stjärnbergs- kamratandan. Detta innebär att ”Rådisarna” (rådsmedlemmarna kallas för detta) läxar upp, förnedrar och misshandlar de som är ”käftiga” på det värsta sätt de kan komma på.

Vilka utmanar Erik?

Han utmanar gymnasister och slås mycket så att alt blod rann ner och till sist slutar de slås, retas och hämnas och gymnasister ber Erik om förlåtelse och att de inte ska göra honom illa i fortsättningen och så blir det avslutning i skolan och Erik får betyg han fick allting bra för han brukade få straff och stannade i …

Vad hände med Pierre i Ondskan?

Pierre står inte ut, så han lämnar sedan skolan och Erik blir ensam kvar. Erik möter också kärleken på skolan, visserligen är det en pojkskola, men det finns också ett antal finska servitriser där. Tillslut lyckas Erik ta sig igenom tiden på skolan och hämnas på rådsmedlemmarna.

Var ligger Stjärnsberg?

Guillous roman Ondskan (1981) handlar om huvudpersonen Erik Pontis tid på den fiktiva internatskolan Stjärnsberg, som är inspirerad av författarens skoltid från januari 1959 till och med vårterminen 1960 på Solbacka. Namnet Stjärnsberg valdes efter namnet på järnvägsstationen närmast, Stjärnhov.

Hur mycket av Ondskan är sann?

– Allt i boken är sant, hävdar hon själv medan Guillou i norska tidningen Verdens Gang den 28 augusti i år konstaterar: – Det hon har skrivit är en roman som är påhittad från början till slut. Utformat som journalistik. Om inte familjen existerat hade det varit okej.

Hur går det i valet till rådet ondskan?

Det tyckte Erik var jätte bra efterson han salpp undan all stryk han skulle få av sin far. Nu var det klosternatten. Det innebar att det var val till vem som skulle sitta i elev rådet. Erik och Pierre ville att Bernhard skulle vinna sen sa Pierre till Erik att han skulle råka illa ut i natt.

Var det rätt av idrottsläraren att uppmuntra Erik att vinna för att visa att idrotten är demokratisk?

“Du blir oantastlig”, säger idrottsläraren Tosse Berg när Erik frågar vad som händer om han vinner simtävlingarna. Var det rätt av idrottsläraren att uppmuntra Erik att vinna för att visa att “idrotten är demokratisk”?

Varför vill inte Erik slåss?

Ondskan handlar om en pojke som relegeras från sin skola och måste flytta till en skola på annan ort, pojken är båldsbenägen tack vare hård bakgrund, med mycket misshandel från sin far. Pojken vill dock inte utöva våld själv men känner sig tvungen för han ej vet något annat sätt att bete sig p.g.a. sitt tidigare liv.

Vad hände med Pierre Tanguy?

Tanguy förekommer senare också i Guillous böcker Tjuvarnas marknad, Fienden inom oss och Men inte om det gäller din dotter. Efter att ha rymt från internatskolan, tar Tanguy värvning i den franska främlingslegionen vid 16 års ålder och tjänstgör i 40 år innan han pensioneras.

Vem är Jan Guillous styvfar?

Frågan handlar om Jan Guillou kommit hem från Solbacka efter skolavslutningen och i familjens bostad kan ha pryglat sin styvfar Nils Hanson medan mamman spelade piano.

Vad betyder kamrat uppfostran?

På skolan regerade fjärderingare och? rådisar? (elever i skolans råd) med såkallad kamratuppfostran. Kamratuppfostran gick ut på att lyda fjärderingare och rådisar, dessa skulle uppfostra eleverna som gick på realskolan.

Share this post