Blogga

Vem ska rapportera intrastat?

Vem ska rapportera intrastat?

Huvudregeln är att uppgiftsskyldiga till Intrastat i Sverige är de företag som säljer varor till, eller köper varor från, en momsregistrerad handelspartner i ett annat medlemsland, och att varorna har passerat svensk gräns.

Hur ska man importera?

Import innebär att ett företag eller en privatperson tar in en vara till EU från ett land utanför EU. När varan har kommit till Sverige ska den deklareras, det gör företagaren eller privatpersonen genom att fylla i en importdeklaration. När en vara förs in från ett land inom EU räknas det som införsel.

Vad redovisas i intrastat?

Intrastat är en månadsvis undersökning om Sveriges varuhandel med övriga EU-länder. Undersökningen mäter värde och kvantitet av utförsel och införsel av varor. Uppgifterna är fördelade efter varor och EU-länder.

Vem är skyldig att lämna Intrastatuppgifter?

Om värdet av företagets gemenskapsinterna förvärv under ett kalenderår överstiger 700 000 euro, ska företaget lämna in statistikdeklarationer för sin införsel. Tröskelvärdet i 2021 var 600 000 vid införseln. Det allmänna tröskelvärdet för uppgiftslämnande år 2022 är 700 000 vid utförsel.

När ska man rapportera Intrastat?

När ska uppgifterna lämnas? Uppgifterna ska rapporteras per kalendermånad och vara SCB tillhanda senast den 10:e arbetsdagen efter rapporteringsmånadens utgång enligt nedanstående tidsschema för 2019. Med rapporteringsmånad avses den månad då varorna tas emot (införsel) eller avsänds (utförsel).

Vem kan vara importör?

Oftast krävs inget speciellt tillstånd för att importera varor. Däremot behöver ditt företag ett registreringsnummer från Tullverket som kallas EORI-nummer. Det är ett nummer som du använder för all din importverksamhet. Du kan ansöka om ett EORI-nummer på Tullverkets webbplats.

Vad är intrastat kod?

Statistisk varukod ska användas för uppgiftslämnande till Intrastat. Du använder dig av den Kombinerade nomenklaturen (KN). Varukoden går eventuellt att hitta på fakturan, kan vara = ”HS”, ”hs-number”, ”Customs-code”, ”CN.no”, ”Commodity code”, ”Tariff code”, ”Taric-code”, ”Tariff No”.

När ska man rapportera intrastat?

Share this post