Frågor

Vad innebar det att vara Hemvarnssoldat?

Vad innebär det att vara Hemvärnssoldat?

Du övar mellan 4 och 13 dygn per år inför olika militära insatser och får även vara beredd att stödja samhället vid svåra påfrestningar. Det kan handla om skogsbränder och översvämningar eller eftersök av försvunna personer tillsammans med polis och räddningstjänst.

Vilka grundutbildningar finns det?

Grundutbildningen genomförs i två delar; grundläggande militär utbildning (GMU) och befattningsutbildning (BU).

Varför ak4 i Hemvärnet?

Under början av 2000-talet moderniserades ak 4 genom att de öppna riktmedlen avlägsnades och en fästskena av typen Mil-Std-1913 (picatinny rail) och ett rödpunktsikte från Aimpoint tillfördes. Vapnet fick benämningen AK 4 B och blev huvudbeväpning för Hemvärnets personal.

Vad betyder hemvärnsmän?

Ordet hemvärn är synonymt med milis och kan beskrivas som ”frivillig organisation inom totalförsvaret som vid krig ska hjälpa till att försvara hemorten”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av hemvärn samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vilka utbildningar finns det i lumpen?

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning med värnplikt. Grundutbildningen är en både praktisk och teoretisk utbildning som öppnar dörren till många möjligheter för ett intressant och spännande jobb.

Vilka inriktningar finns i lumpen?

Försvarsmakten har tre inriktningar när det kommer till arbeten. Det är möjligt att jobba som soldat, sjöman, officer, specialofficer, reservofficer eller civilt. Det finns även möjlighet att arbeta deltid inom försvaret.

Kan man säga nej till lumpen?

Den som fått en kallelse till mönstring eller grundutbildning är skyldig att inställa sig och genomföra utbildningen enligt lagen om totalförsvarsplikt. Om du inte kommer till mönstringen utan att ha giltiga skäl kan du åtalas och dömas till böter eller fängelse.

Share this post