Ny

Har journalister tystnadsplikt?

Har journalister tystnadsplikt?

Sveriges grundlag har ett särdeles starkt skydd för journalister, källor och deras kommunikation. Källskydd, som också kallas tystnadsplikt, innebär att den person eller entitet (exempelvis en redaktion) som har tagit emot en uppgift eller ett tips inte får avslöja den uppgiftslämnare som vill vara anonym.

Hur ser arbetsmarknaden ut för journalister?

Tre fjärdedelar har heltidsarbete som journalist. Bland dem som varit ute i två år är det vanligt att man arbetar som inhoppare, har vikariat eller projekt, och endast 28 procent har en fast anställning. Fem år efter utbildningen är andelen fast anställda dubbelt så stor, 56 procent.

Vad är källskydd?

Källskydd, anonymitetsskydd eller tystnadsplikt som det också kallas, innebär att den som har tagit emot ett tips eller en uppgift inte får röja identiteten för den som vill vara anonym. Det är straffbart för den som tagit emot en sådan anonym uppgift att avslöja källan.

Får vem som helst kalla sig journalist?

Som Sveriges fack- och yrkesförbund för journalister utfärdar Journalistförbundet presskort för sina medlemmar. Kortet garanterar att innehavaren är yrkesverksam journalist som åtagit sig att följa de yrkesetiska reglerna. I Sverige finns inga formella krav på vem som får kalla sig journalist.

Vad får journalister göra?

Tillmötesgå rimliga önskemål från intervjuade personer om att i förväg få veta hur och var deras uttalanden återges. Förfalska inte intervjuer eller bilder. Visa hänsyn vid fotograferingsuppdrag, anskaffning av bilder och annat material, särskilt i samband med olyckor och brott.

Hur svårt är det att komma in på Journalisthögskolan?

Vad var antagningspoängen när du sökte? — Antagningspoängen till JMK är väldigt hög, någonstans mellan 21.5 och 22. Man kunde även söka in på antal högskolepoäng så det är många som går programmet som är lite äldre och har tagit andra examen tidigare.

Vilka steg har uppgifterna gått igenom innan den når läsaren?

Innan det når läsaren måste han vara säker innan han skickar ut det till allmänheten, och att källan samt uppgifterna måste stämma. Dessutom behöver han erfarenheter, det finns mycket som kan gå fel… Om källorna är felaktiga eller osanna kan journalisten tappa många tittare men även förlora sitt jobb.

Share this post